Novčanice sa likom Karla Marksa vrede "0 evra", a svi žele da ih kupe (FOTO) (VIDEO)

Ideja o novčanicama od 0 evra potekla je od francuskog preduzetnika Ričarda Fajla

  • 0

Kolekcionari i turisti su do sada kupili preko 100.000 novčanica suvenira sa likom Karla Marksa, koje koštaju po tri evra. Njegov lik se našao na novčanici od " evra", a prodaja ide neverovatnom brzinom. Sputniknews.com je stupio u kontakt sa tvorcem ove novčanice i pitao ga je šta ga je motivisalo da napravi nešto ovako neobično.

Lokalni turistički odbor u Marksovom rodnom gradu Trieru u Nemačku, potvrdio je da je ova novčanica pravi hit i da je među najprodavanijim suvenirima.

200 godina od rođenja Karla Marksa: Najveći kritičar kapitalizma i revolucionar, koji je uveo u svet socijalizam i komunizam (FOTO) (VIDEO)

Ideja da se izda ovakva novčanica potekla je zbog 200. godišnjice Marksovog rođenja, 5. maja, a za manje od mesec dana prodato je 5.000 ovih novčanica. Do sada je prodata u preko 100.000 primeraka.

Ideja o novčanicama od "0 evra" potekla je od francuskog preduzetnika Ričarda Fajla. On je bio inspirisan uspehom svog projekta kada je prodavao medalje kao suvenire.

Novčanica košta tri evra Foto: Profimedia/AFP

One su se prodale u preko 60 miliona komada i dizajnirane su u saradnji sa Parizom. Zbog toga je Fajl odlučio da kreira kao suvenire ove nove, viskokvalitetne novčanice 2015. godine.

On je objasni oda ove novčanice poseduju sve kao i one prave, tradicionalne. Kako je istakao, kvalitet je vrhunski, poseduju vodeni žig, holografsku zaštitu, efekat vidljiv pod UV zracima.

Upravo je ova pažnja za sve detalje privukla i očaralo kolekcionare. Na I-beju se plaćaju i 3.000 dolara.

Pogledajte video:

VIDEO: Britanska javnost ne podnosi Donalda Trampa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA