≫ 

Roditelji hteli da prodaju ćerku (5) za 50 ovaca: Onda se pojavio Ivan i ponudio im nešto što nisu mogli da odbiju (FOTO)

Otac trguje svojim detetom za stoku

  • 7

Ivan Vdovin iz Rusije planira da snimi dokumentarac o beduin devojčici koju roditelji moraju da prodaju za 50 ovaca kada bude napunila 11 godina, tačnije kada bude dobila prvu menstruaciju.

- Leta 2016. godine proveo sam mesec dana u pustinji na samoj granici Izraela i Palestine sa svojom filmskom ekipom. Ovde sam upoznao Arafata, beduina koji živi u dolini Vadi Kelt sa svojom porodicom. Arafat je bio naš vodič, gotovo deo ekipe. Dovodio nam je decu za potrebe snimanja, pokazivao najbolja mesta za snimanje životinja, a čak nas je i vodio na neka rizična mesta kako bismo ih usnimili - objasnio je Vdovin za britanski "Metro".

U mrtvačkim kolima stigla je pred kuću, gde su je čekale drugarice obučene u crno: Nisu išle na sahranu već na najluđu zabavu u životu (VIDEO)

Postepeno su bili sve bliskiji da bi ih na kraju upoznao sa svojom porodicom. Arafat je imao troje dece i dve žene. Najstariji sin je imao 10 godina, mlađi tri, a devojčica Zakura pet godina. Zakura je srećno pozirala i uživala kad god bi filmska ekipa došla u posetu. Ona je ujedno bila i jedina ženska osoba s koju su oni mogli da komuniciraju tokom svog boravka tamo.

Ivan je izjavio da njen otac trguje svojim detetom za stoku, kao i da će morati da je proda čim bude dobila menstruaciju i to u periodu kad bude imala 11 ili 12 godina.

- Zakurin otac je odlučio da je proda za 50 ovaca. Smatra da je to dovoljno za njegovo dete, s obzirom na to da će osoba koje se bude oženila njome biti mnogo starija od nje, kao i da će morati da se brine o njoj. Nakon udaje ove devojčice, devojke i žene prestaju da komuniciraju sa spoljnim svetom. Njen društveni krug biće ograničen na supruga, njegove sestre, majku i decu. Ubrzo nakon venčanja, ona će morati i da zatrudni. Sve ovo se dešava na samo sat vremena od Jerusalima - objasnio je on.

Nakon tri nedelje "druženja", beduin Arafat tražio je od Ivana da "ozbiljno razgovaraju".

- Seli smo na pesak pored njegove kuće i ozbiljnim glasom me je pitao da li mi se sviđa njegova ćerka. Bio sam iznenađen. Rekao mi je da je vodim u Moskvu i da je ženim ako budem želeo. Kada sam ga upitao zašto bih to radio, rekao mi je da je njena sudbina i budućnost unapred određena, da je sada slobodna, a da će uskoro postati nečije vlasništvo  - objasnio je on za "Metro".

Rekao je da je voli kao otac, ali mora da je spase njihove tradicije. Dodao je da je Ivan dobar čovek i da će imati normalan život ako ode sa njim. Ivan mu se potom zahvalio, ali kako kaže nije mogao da mu ispuni ovu želju.

Vdovin je obećao da će se vratiti i snimiti dokumentarac o Zakurinom životu, sa čime se sve ona kao dete suočava u nadi da će je taj film dovesti do mogućnosti da se otrgne iz tih kandži, obrazuje i ne postane devojčica-nevesta mnogo starijem muškarcu.

On trenutno prikuplja novac za dokumentarac koji će nazvati "Zakura, beduin devojčica" i nada se da će film biti prikazan sledeće godine.

VIDEO: Spasili ovcu sa vrha planine, ona se smandrljala niz stranu

(Telegraf.rs/metro.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Života

    31. avgust 2018 | 19:04

    Divljaci, u njihovom svetu žene ne vrede ni po lule duvana.

  • Ccc

    31. avgust 2018 | 20:38

    Trebalk je usvojizi dete i odvesti u Rusiju na skolovanje,kakav dokumentarac.Ona ce biti na stubu srama sa dokzmentarcem.

  • Zzzsss

    31. avgust 2018 | 20:14

    Uzas blago receno. Jadne su zene kod njih😢

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA