Istorijsko otkriće kod bugarske obale: Pronađen brod koji je ležao na morskom dnu 2.400 godina, a naučnici otkrivaju kako je ostao očuvan (VIDEO)

Dokumentarni film o projektu će početi da se prikazuje od danas u Britanskom muzeju.

  • 0

Tim pomorskih arheologa, naučnika i geometara otkrio je, kako se veruje, najstariju svetsku olupinu broda - grčki trgovački brod, kakav je ranije mogao da se vidi samo na drevnoj grnčariji.

Učesnici projekta crnomorskih pomorskih arheologa saopštili su da je olupina dužine 75 metara pronađena nedlaleko od bugarske obale, na dubini od dva kilometra, u uslovima bez kiseonika što je očuvalo njene sastavne delove, uključujući jarbol i vesla, sve do današnjih dana.

Oni su proveli tri godine proučavajući to područje uz pomoć tehnologije koja je ranije bila na raspolaganju uglavnom naftnim kompanijama, preneo je AP.

Drveni brod datira od vremena kada su Grci izumeli katapult, a ležao je na morskom dnu više od 2.400 godina.

- Ovo će promeniti naše razumevanje brodogradnje i pomorstva u starom svetu - rekao je Džon Adams, profesor arheologije na Univerzitetu Sautempton u Engleskoj.

Tim je otkrio oko 60 olupina uključujući, flotu ruskih kozaka iz 17. veka i rimske trgovačke brodove sa tovarima amfora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA