Holanđani organizuju proteste protiv Deda Mrazovog pomoćnika (FOTO)

Blek Pita najčešće igraju belci koji lice boje u crno

  • 3

Dok deca u Holandiji željno iščekuju dolazak Deda Mraza koji se očekuje tokom vikenda, pristalice i protivnici njegovog pomagača Blek Pita se okupljaju na protestima i kontraprotestima.

Demonstranti na protestima za i protiv Blek Pita skoro da su postali tradicija uoči dočeka Sinterklasa (holandska verzija Svetog Nikole).

Sinterklaas, holandska verzija Deda Mraza i koju tradicionalno igra bela osoba Foto: Tanjug/AP

Ovaj moderni oblik praznika Sinterklasa verovatno potiče iz slikovnice Sveti Nikola i njegov sluga (1850) učitelja Jana Šenkmana.

Kako AP prenosi, Blek Pita najčešće igraju belci koji lice boje u crno. Njegove pristalice ga vide kao tradicionalnu dečiju figuru dok protivnici trvde da predstavlja stereotip rasizma.

Ovaj moderni oblik praznika Sinterklasa verovatno potiče iz slikovnice Sveti Nikola i njegov sluga (1850) učitelja Jana Šenkmana Foto: Tanjug/AP

Parada dolaska holandskog Deda Mraza se održava sutra u selu Zandejk, severno od Amsterdama, a prenos će biti emitovan na nacionalnoj televiziji.

Dete obučeno kao Crni Pit čeka dolazak Sinterklasa u Dokum, severnu Holandiju Foto: Tanjug/AP

Lokalni zvaničnik ovog mesta kazao je da su proteste najavile četiri grupe demonstaranata, dve koje podržavaju pomoćnika Deda Mraza, dve koje se protive njegovoj pojavi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lili

    16. novembar 2018 | 17:30

    Sektaška posla

  • Ami

    17. novembar 2018 | 20:26

    5 decembar je djeciji praznik u Holandiji-a uvijek ce biti negativaca koji zele da sve upropaste . Od veceras pa do 5 decembra djeca stavljaju cipelicu i u njoj mrkvu za(Ameriga-konja od Sint-a)i pismo sta zele da im on donese.Ujutro u toj cipelici nadju kolacice(peper note) il neku cokoladicu a 5 decembra poklon koji su trazili-naravno koji roditelji kupe. U gradovima kroz centar,il u trznim centrima il u skolama....hodaju crni pitovi i sveti nikola i dijele djeci slatkise-tako da djeca znaju da moraju biti dobra da bi dobila poklon. Tako da nema nikakve veze sa rasizmom i ostalim glupostima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA