Umrla najstarija časna sestra na svetu u 110. godini! Govorila je da je život divan, ali kratak - a odala je i recept kako da ga proživite što kvalitetnije (FOTO)

Sestra Sesilija Rožak umrla je u 110. godini

  • 4

Časna sestra za koju se veruje da je bila najstarija na svetu i koja je spasavala jevrejsku decu od nacista, preminula je u 110. godini. Sestra Sesilija Rožak umrla je u petak u samostanu u Krakovu na jugu Poljske, gde je živela skoro 90 godina, piše Dejli mejl. Kažu da je majka na rođenju okrenula 110 puta, pa je zato toliko i poživela.

Tokom Drugog svetskog rata, Sesilija, koja je tada bila u četrdesetim godinama, pomogla je da se sakriju lokalni Jevreji u litvanskom gradu Viljnusu, gde je putovala sa drugim sestrama iz svog reda.

One su sakrile dvoje dece čiji su roditelji ubijeni tokom Holokausta.

IZRAEL JE NAGRADIO

Sestre su, prenose poljski mediji, pomoć pružile bar desetorici Jevreja, uključujući tu i neke koji su kasnije postali aktivisti pokreta otpora u Viljnusu i Varšavi. Među onima kojima je pomogla bila je i književnik Aba Kauner, koji je kasnije prvi obznanio Hitlerov plan da pobije sve Jevreje.

Nemačke vlasti su 1943. godine uhapsile glavnu časnu sestru i zatvorile samostan. Posle rata, vratila se u Krakov. Tokom 1984. godine nagrađena je titulom Pravednih među nacijama za sve što je učinila tokom rata - što je titula koju je Izrael koristio da nagradi one koji su rizikovali svoje živote da bi spasavali Jevreje tokom Holokausta.

Portparol manastira rekao je lokalnim medijima da je uprkos godinama i nedavnim operacijama kolena i kuka, sestra Sesilija bila vitalna, mlada duhom, sa iskrenim smislom za humor. Kada su je upitali za tajnu dugovečnosti, odgovorila je da "svako treba da se moli i da uči jezike".

ŽIVOT DIVAN, ALI KRATAK

Pre nekoliko godina rekla je svojim sestrama u samostanu: "Život je divan, ali kratak".

Rođena je kao Marija, 25. marta 1908. godine. Kada je imala 21 godinu, postala je časna sestra i u istom samostanu je bila do kraja života.

VIDEO: Intervju episkopa Jovana Ćulibrka za Telegraf.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • NN

    21. novembar 2018 | 23:38

    Interesantna životna priča, carstvo joj nebesko!

  • Mihajlo

    22. novembar 2018 | 07:39

    Ne zna čovek da li je to kazna ili dar kad čovek toliko živi

  • Miki

    22. novembar 2018 | 08:45

    Bila je veoma Lepa Ova Zena kad je Bila mlada..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA