≫ 

Neverovatna teorija o najomiljenijem crtaću srpske dece: Maša je Putin, a Medved ispira mozak deci

Meka moć Rusije kroz dečju propagandu "na delu"?

  • 6

Kritičari optužuju ruski animirani serijal "Maša i Medved" da se bavi "kremaljskom propagandom" i da je instrument "meke moći" Rusije, piše londonski Tajms.

- Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša putinovski - kaže profesor Entoni Glis s Bakingemskog univerziteta.

Što se tiče Medveda, autor je podsetio na stav predavača Talinskog univerziteta Prijita Hibemjagija, koji je izjavio da je taj lik zadužen za to da "promeni lik Rusije u svesti dece s negativnog na pozitivni". U tome je Hibemjagi vidio pretnju po nacionalnu bezbednost Estonije.

Broj pratilaca "Maše i Medveda" na engleskom jeziku na Jutjub-kanalu u ovom trenutku je veći od četiri miliona. Ukupan broj pregleda ovog popularnog crtaća prelazi četrdeset milijardi.

Komentarisanje izjava zapadnih kritičara o političkoj propagandi u "Maši i Medvedu" može da bude praćeno samo ironijom, kaže Dmitrij Lovejko, šef studija "Animakord", koji pravi ovaj crtać.

Tvorci crtaća kažu da nisu dobili nikakva sredstva od države i da su čisto komercijalni projekat Printscreen: Youtube/Get Movies

- To je prilično teško komentarisati bez velike ironije. Tajms je trebalo da napiše da se Maša ponaša čerčilovski" - kaže on. Lovejko dodaje da se rad propagandnog organa pri Kremlju verovatno odlično plaća.

- Nažalost, za 10 godina nismo dobili ni kopejku državnog novca. I nikoga nismo ni molili za to, jer smo mi čisto komercijalni projekat - istakao je Lovejko. On dodaje da autori serijala nisu imali na umu nikakve političke paralele dok su stvarali "Mašu i Medveda".

- Uvredljivo je to što tako ozbiljan list, umesto da pita nas, navodi mišljenje, na primjer, letonskog kritičara. Komentarisati šta je neko o nečemu pomislio prilično je teško - zaključio je on.

 

VIDEO: Snimljen pravi Smor iz "Pingvina sa Madagaskara"

(Telegraf.rs/Buka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Stop!

    23. novembar 2018 | 19:45

    A crtaći sa Zapada, poput Sunđer Boba, Tomija i Džerija, Diznijevih crtaća su puni pouka i predstavljaju prave moralne vrednosti. BLJUC!

  • Wien

    23. novembar 2018 | 12:21

    Onda je Sundjer Bob Kockalone i svi likovi olicenje Amerike Engleske Nemacke Francuske....jer svi likovi kada se sastave u jedno su pravo olicenje zapadnog coveka...

  • Hana

    23. novembar 2018 | 18:33

    Imam malog unuka i sa njime gledam "Masu i medveda". Najomiljeniji crtac, mada mu roditelji dozvoljavaju samo jedan uvece, pred spavanje. Jedino sto mu se moze "zameriti" je to sto nema agresivnosti i nasilja. Verovatno po zapadnim merilima deca ce izrasti u normalne ljude, a ne agresivce i zlocince.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA