Rus, Amerikanka i Kanađanin lansirani u svemir! Sojuz MS-11 se spojio sa Međunarodnom stanicom

Amerikanka, Rus i Kanađanin pridružili se kolegama

  • 1

Rusija je uspešno lansirala troje astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, što je prvo uspešno lansiranje sa posadom od prinudnog spuštanja pre 53 dana. Sojuz MS-11 poleteo je sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu i bezbedno se spojio sa Međunarodnom svemirskom stanicom. Ranije se letelica uspešno odvojila od rakete Sojuz-FG, piše Sputnik.

Na letu su bili astronaut NASA En Meklejn, kosmonaut Roskosmosa (Ruske svemirske agencije) Oleg Kononenko i astronaut kanadske svemirske agencije Dejvid Sen Žak - koji je ujedno i prvi Kanađanin koji putuje u svemir od kada se Kris Hedfild vratio na Zemlju 2013. godine.

Sojuz MS-11 poleteo sa kosmodroma Bajkonur, Foto: Tanjug/AP

Posada će na Međunarodnoj svemirskoj stanici ostati do jula 2019. godine. Tamo će se pridružiti astronautima Sereni Aunon Kanselor iz SAD, Nemcu Aleksanderu Gerstu i Rusu Sergeju Prokopjevu.

Posadu su činili Rus, Amerikanka i Kanađanin, Foto: Tanjug/AP

Lansiranje je bilo planirano za 20. decembar, ali je zbog Rusije pomereno za ranije, jer njihov prethodni pokušaj lansiranja nije uspeo 11. oktobra.

Lansiranje je prvobitno planirano za 20. decembar, Foto: Tanjug/AP

Na tom letu, astronaut NASA Nik Hejg i Roskosmosa Aleksej Ovčinin su bezbedno lansirani iz Bajkonura na Sojuzu MS-10. Ali, nekoliko minuta posle lansiranja, dogodila se katastrofa.

Kada se raketa odvojila od spoljnih motora, jedan od njih je udario u raketu, zbog čega je ona počela da se vrti bez kontrole. Na visini od 50 kilometara iznad Zemlje, svemirska letelica je morala da se otkači od rakete u rizičnom manevru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ljubiša

    3. decembar 2018 | 21:08

    Amerikanka će da časti,jel sme neko da se kladi😂?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA