≫ 

Najduža NASA misija! Trebalo je da istraži Jupitern i Saturn, ali je Vojadžer 2 prešao sve poznate granice. Sada je 18 milijardi kilometara daleko od zemlje

Sonda će moći da pravi nikad viđene snimke međuzvezdanog prostora i šalje ih naučnicima, koji još uvek mogu da komuniciraju sa Vojadžerom 2

  • 6

Vojadžer 2, sonda koju je 20. avgusta 1977. godine lansirala NASA, je sada skoro 18 milijardi kilometara daleko od Zemlje i stigla je do međuzvezdanog prostora, navode iz ove agencije. Ovo je drugi put da je objekat koji je napravila ljudska ruka dosegao ovaj deo svemira. I to je neverovatna činjenica a obzirom na to da je sonda imala rok trajanja od pet godina, piše CNN.

Vojadžer 2 je sada misija NASA sa najdužim trajanjem, od ukupno 41. godine. I dalje traje... Tamo gde se vreo solarni vetar sreće sa hladnim međuzvezdanim prostorom je granica, koja se zove heliopauza. Naučnici koji prate misiju uporedili su podatke instrumenata na Vojadžeru 2 da bi utvrdili da je datum kada je granica pređena bio 5. novembar.

Sonda je 5. novembra prešla granicu međuzvezdanog sistema, Foto: Flickr/DLR German Aerospace Center

Vojadžer 1, lansiran samo nekoliko nedelja posle Vojadžera 2, prešao je istu granicu 2012. godine i izašao iz heliosfere, balona magnetnih polja i čestica koje je kreiralo Sunce. Međutim, samo zato što su sonde napustile heliosferu ne znači da su napustile i naš solarni sistem. Njegova granica je na samoj ivici Oort oblaka, grupe malih objekata na koje utiče gravitacija Sunca.

NAUČNICI JOŠ MOGU DA KOMUNICIRAJU SA VOJADŽEROM

Naučnici misije veruju da bi Vojadžeru trebalo 2.300 godina da stigne do unutrašnjosti oblaka, a 30.000 godina da ga prođe u potpunosti. Vojadžer 2 nosi nešto unikatno: instrument za plazma eksperiment. Ovakav instrument je prestao da radi na Vojadžeru 1 1980. godine, ali je i dalje u funkciji na njegovom "blizancu".

Instrument će moći da pravi nikad viđene snimke ovog dela međuzvezdanog prostora i šalje ih naučnicima, koji još uvek mogu da komuniciraju sa Vojadžerom 2. Čak i u međuzvezdanom prostoru. Problem je samo što podaci putuju oko 16,5 sati do Zemlje.

Obe sonde poslate su u svemir da istražuju Jupiter i Saturn izbliza, Foto: flickr/snooked123

Sonde su sada "stariji građani", ali su u dobrom stanju, s obzirom na godine. Najveće brige vezane za rad sonde su njen pogon i temperatura. Vojadžer 2 gubi oko 4 vata napajanja godišnje i naulnici moraju da gase neke sisteme da bi instrumenti radili. Kamere na obe sonde više ne rade.

Obe sonde poslate su u svemir da istražuju Jupiter i Saturn izbliza, a kad su to obavile preusmerene su na Uran i Neptun. Sonde i dalje nose slike, poruke i zvuke sa Zemlje jer bi letelice mogle da nadžive ljudsku civilizaciju milijardama godina.

VIDEO: NASA slavi, sonda uspešno prizemljena, uskoro i ljudi na Marsu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA