≫ 

NASA izdala novo upozorenje: Nestaju prstenovi oko Saturna, a evo i objašnjenja

Saturnovi prstenovi sastoje se uglavnom od komadića leda različitih veličina

  • 4

Prema najnovijim istraživanjima, planeta Saturn velikom brzinom gubi svoje prstenove, objavila je NASA. Rezultati istraživanja temelje se na najnovijim posmatranjima, ali i na očitavanjima svemirskih letelica Vojažer 1 i 2 pomoću kojih su naučnici pre 10-ak godina procenili prosečnu brzinu nestajanja prstenova.

Saturnovi prstenovi sastoje se uglavnom od komadića leda različitih veličina - neki su mikroskopski poput komadića prašine, a neki su veličine od nekoliko metara, a nestaju jer ih Saturn svojom gravitacijom privlači ka sebi, te se oni spuštaju prema planeti u obliku kiše ledenih čestica koju ka sebi vuče magnetsko polje Saturna.

Foto: NASA

- Procenili smo da bi se tom "kišom iz prstenova" mogao za pola sata napuniti jedan olimpijski bazen - rekao je astrofizicar Džejms O''Donogi iz NASA-e.

Prema njegovim rečima, ako se u obzir uzme samo ta kiša, prstenovi će za 300 miliona godina nestati u potpunosti.

Naučnici još uvek nisu sigurni da li je saturn od samog početka imao prstenove ili su oni nastali u kasnijoj fazi njegovog života, a najnovije istraživanje govori u prilog pomenutoj teoriji pa je moguće da prstenovi nisu stariji od 100 miliona godina.

- Imamo sreće da postojimo u vreme kada Saturn okružuju predivni prstenovi. Ali, ako su oni kratkotrajne prirode, postoji mogućnost da smo propustili upečatljive prstenove oko Jupitera, Urana ili Neptuna, obzirom na to da su oni danas jedva vidljivi oko tih planeta - rekao je Donogi.

VIDEO: Ovi poznati veruju da je Zemlja ravna ploča

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tiši

    20. decembar 2018 | 10:48

    Znači opet poskupljuju putarine? Pi jeeee....

  • Mrak

    20. decembar 2018 | 11:19

    Klimatske promene i na Saturnu

  • Vampir

    20. decembar 2018 | 13:54

    Tamo zive vanzemaljci Koji Nas posecuju on I svoju planetu zovu vamfilm mnogi proroci su to rekli vanga kejsi itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA