Ovaj dekica (81) spasio je živote 2,4 miliona beba: Svake nedelje, punih 60 godina, radio je jednu stvar (VIDEO)

Harison je imao veliku operaciju grudi sa 14 godina i od tada je počeo da pomaže deci

  • 4

Džejms Harison (81) iz Australije, poznat kao "Čovek sa zlatnom rukom" skoro svake nedelje u poslednjih 60 godina davao je krv. Posle svih tih donacija, on se u petak "penzionisao", a taj događaj označio je kraj jednog istorijskog poglavlja.

Prema podacima Crvenog krsta iz Australije, Harison je na ovaj način spasio živote čak 2,4 miliona beba, prenosi CNN.

Harisonova krv ima jedinstvena antitela koja se bore protiv bolesti i koriste se za razvoj injekcije pod nazivom Anti-D, koja pomaže u borbi protiv rezusne bolesti.

Resuzna bolest je stanje kada krv trudne žene počinje da napada krvne ćelije nerođene bebe. U najgorim slučajevima, to može dovesti do oštećenja mozga ili smrti kod bebe.

Ovo stanje se razvija kada trudna žena ima rezus-negativnu krv (RhD negativna), a beba u materici ima rezus-pozitivnu krv (RhD pozitivna), koju je nasledila od oca.

Ako je majka osetljiva na rezus-pozitivnu krv, obično tokom prethodne trudnoće sa rezus-pozitivnom bebom, ona može da proizvede antitela koja uništavaju "strane" krvne ćelije bebe. To može biti smrtonosno po bebu.

Harisonov dar darivanja počeo je kada je imao veliku operaciju grudi sa 14 godina. Tada mu je donacija krva spasila život, zato je rešio da i on postane donator.

Nekoliko godina kasnije, doktori su otkrili da njegova krv sadrži antitela koja mogu da se koriste za stvaranje Anti-D injekcije, pa je prešao na davanje krvne plazme kako bi pomogao što većem broju ljudi.

Anti-D, proizvedena sa Harisonovim antitelima, sprečava žene sa rezus-negativnom krvi da razviju RhD antitela tokom trudnoće. Više od tri miliona injekcija dato je majmama u Australiji od 1967. godine.

Čak je i Harisonova ćerka dobila Anti-D injekciju.

- To je dovelo do toga da se moj drugi unuk rodi zdrav. I to čini da se osećate dobro jer ste spasili život. I onda znata da ste spasili puno više života i to je sjajno - rekao je on.

Harison je tako spasio živote više od dva miliona beba, zbog čega ga u Australiji smatraju nacionalnim herojem.

Dobitnik je brojnih nagrada zbog svoje velikodušnosti, uključujući i medalju Reda Australije, jednog od najprestižnijih priznanja u zemlji.

- Ne smatram da sam heroj, to je samo nešto što mogu da uradim. To je jedan od mojih talenata, verovatno i moj jedini talenat, da budem davalac krvi - rekao je Harison.

Harison je poslednji put u petak dao krv (jer u Australiji ne možete da budete donor ako imate preko 81 godine) i nada se da će drugi ljudi, sa sličnim antitelima, slediti njegov primer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Buki

    30. decembar 2018 | 00:10

    Eto, o tom coveku heroju nista nismo znali, a znamo najsitnije detalje o potpuno nevaznim ljudima. Sramota.

  • Cika Velja

    29. decembar 2018 | 23:17

    Kad videh one majke sa bebama na kraju...ostah i bez teksta i bez daha!!!

  • doberman

    29. decembar 2018 | 21:29

    bozanski osecaj, verujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA