≫ 

Pojavila se retka verzija himne "Bože pravde" koja će vas oduševiti, a evo kako je nastala (VIDEO)

Ova himna u svojim različitim verzijama ima najdužu tradiciju među srpskim himnama, a jedno vreme ta tradicija je bila prekinuta

  • 6

Himna "Bože pravde" zvanična je himna Republike Srbije, ali je ona tokom istorije nekoliko puta menjana, dok je melodija ostala ista. 

Himna "Bože pravde" za koju je muziku napisao Slovenac Davorin Jenko, a tekst Jovan Đorđević 1872. godine prvi put je izvedena na jednoj pozorišnoj predstavi i bila je poklon za 18. rođendan kneza Milana Obrenovića.

Pesma je postala toliko popularna u narodu da je uskoro počela da se izvodi i na samostalnim horskim nastupima, a nakon krunisanja Milana Obrenovića 1882. postala je i zvanična državna himna, o čemu svedoči članak u "Srpskim novinama" od 23. februara 1882. godine. Tu se, u izveštaju sa krunisanja Milana Obrenovića za kralja, kaže da je posle veličanstvenog govora mladog suverena hor izveo i srpsku narodnu himnu "Bože pravde". Od tada je ova pesma postala i zvanična himna nove kraljevine na Balkanu.

Tekst je nekoliko puta menjan Foto: Arhivska fotografija

"Bože pravde" u svojim različitim verzijama ima najdužu tradiciju među srpskim himnama, a jedno vreme ta tradicija je prekinuta. Formiranjem Savezne Republike Jugoslavije, "Hej, Sloveni" je postala himna te države, a kasnije i himna Srbije i Crne Gore.

Stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca označio kraj države Srbije i njene himne. Stanislav Binički je komponovao novu, u kojoj su početak i završetak preuzeti iz stare. Rešenjem od 12. decembra 1919. ministra prosvete Kraljevine SHS, pesma "Bože pravde" još jedanput je preuređena tako što se iz nje izbacuje pridev "srpski" i zamenjuje pridevom "naš".

"Bože pravde" je i sadašnja himna Republike Srbije. Izvorne reči pretrpele su izvesne izmene pri određivanju zvaničnog teksta. Na tri mesta, "srpskog kralja" zamenjeno je sa "srpske zemlje", a stih "srpskog kralja Bože hrani" zamenjen je sa "Bože spasi, Bože brani". U posebnim prilikama, poslednja dva stiha pevaju se kao "Srbiju nam Bože brani, moli ti se sav naš rod"!

Poslušajte kako zvuči ovaj izuzetno redak snimak himne "Bože pravde":

VIDEO: Da li vuk treba da bude jedan od zvaničnih simbola Srbije?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • doberman

    27. decembar 2018 | 23:36

    vostani serbie- srpska marseljeza.

  • Niksic

    27. decembar 2018 | 23:37

    Nije rijetka,vec originalna verzija himne Boze Pravde,prva koja je napisana. Pozdrav

  • Nusknvp

    28. decembar 2018 | 06:24

    Mars na Drinu za himnu, a ne ovo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA