U avionskim nesrećama 2018. poginulo je 556 ljudi, ali to nije najgora godina od kada se vodi statistika

Među najtežim nesrećama za 2018. uz onu Lion Aira, najgore su bile ona na Kubi u julu kada je poginulo 112 ljudi, u februaru u Iranu sa 66 mrtvih, onda pri sletenju avionu na aerodromu u Katmandu u martu kada je poginula 51 osoba

  • 0

Prošle godine je došlo do velikog porasta broja mrtvih u avionskim nesrećama u odnosu na godinu ranije, ali je 2018. ipak bila deveta najsigurnija godina otkad se vodi statistika, piše BBC.

U avionskim nesrećama 2018. poginulo je 556 ljudi, dok ih je godinu pre poginulo 44, objavila je organizacija za sigurnost vazdušnog saobraćaja (ASN).

Najteža nesreća prošle godine dogodila se u oktobru kada se avion kompanije Lion Air srušio u Indoneziji, a poginulo je 189 ljudi.

Foto: Tanjug/AP

Godina 2017. bila je najsigurnija u istoriji za komercijalne letove - nijedan veliki putnički avion nije se srušio.

ASN, organizacija sa sedištem u Holandiji, izjavila je da je tokom 2018. bilo 15 nesreća sa smrtnim posledicama.

Uz onu Lion Aira, najgore su bile ona na Kubi u julu kada je poginulo 112 ljudi, u februaru u Iranu sa 66 mrtvih, onda pri sletenju avionu na aerodromu u Katmandu u martu kada je poginula 51 osoba.

U julu se srušio avion na Kubi Foto: Tanjug/AP

Iako je stanje ukupno sve bolje kroz poslednjih dvadeset godina, ASN kaže da najveću zabrinutost izazivaju nesreće koje su posledica gubitka kontrole u letu (LOC) jer se upravo zbog toga dogodilo najmanje deset od 25 najtežih nesreća u poslednjih pet godina.

LOC se odnosi na nesreće u kojima posada leta nije mogla održavati kontrolu nad avionom u letu, što je rezultiralo nenadoknadivim odstupanjem od željenog plana leta.

LOC može proizaći iz niza smetnji uključujući kvarove motora, zaleđivanje ili gašenje i to je jedna od najkompleksnijih kategorija nesreća.

Prema Međunarodnoj udruzi avionskih prevoznika (IATA) smanjenje ove kategorije nesreća prioritet je avionske industrije.

Većina nesreća kojima je uzrok gubitak kontrole u letu ne može se preživeti, naglašava ASN.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA