≫ 

Ove zemlje EU troše najviše novca na alkohol: Kod njih često plata ode na piće, a ne računa se ono što je popijeno u restoranima

Domaćinstva u EU potrošila su više od 130 milijardi evra na alkoholna pića

  • 4

Građani baltičkih država daju najveći deo prihoda za alkohol u njihovim domaćinstva u poređenju sa drugim zemljama Evropske unije.

Prema najnovijem istraživanju Eurostata, za 2017. godinu domaćinstva u EU potrošila su više od 130 milijardi evra na alkoholna pića, što odgovara 0,9 odsto BDP-a EU ili više od 300 evra po stanovniku EU.

Taj broj ne uključuje alkoholna pića koja su plaćena u restoranima i kafićima.

Estonija ima najveći udeo, gde 5.2 odsto od prihoda ide na alkohol, onda sledi Letonija sa 4.9 odsto i Litvanija sa 4 odsto.

Nakon ove tri baltičke države, slede građani Poljske, koji su dali 3.5 odsto od svojih prihoda na alkohol, Česi su izdvojili 3.3 odsto , a Mađari 3 odsto.

Foto: Eurostat

Od naših suseda, Bugarska je rangirana na 15. mestu među 28 zemlja članica Evropske unije sa 1.7 odsto novca od prihoda potrošenih na alkoholna pića, a za Hrvatsku ne postoje podaci.

"Najtrezniji" su Španci, Grci i Italijani, a njihov procenat se kreće se od 0.8-0.9 odsto.

Evropa ima najveći nivo konzumacije alkohola u svetu i najveću stopu smrtnosti povezanu sa njegovom upotrebom, pokazuju statistike Svetske zdravstvene organizacije.

Estonija je na prvom mestu ali je nedavno je dobila pohvale od Svetske zdravstvene organizacije zbog promene u zakonodavstvu u odnosu cene, reklamiranju i načinu prodaje pića.

VIDEO: Jedan kao Brus Li drugi kao Nurmagomedov, a obojica mrtvi pijani i iz države koja je na mestu broj 3

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DRagutin

    3. januar 2019 | 14:10

    A to su podaci na osnovu legalne prodaje, a sta je sa proizvodnjom na crno, I koriscenje domace rakije itd... ?

  • Pera

    3. januar 2019 | 14:44

    Meni alkohol nijje problem nego proklete cigare ne pijem uopste alkohol Al ne moze Dan jedan da prodje bez kutije cigara poludecu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA