≫ 

Brat Kejt Midlton otvorio najmračniji deo svoje duše: Zbog nje sam sada dobro. Teško je opisati moje stanje, to je kancer uma! (FOTO) (VIDEO)

- Ni najgorem neprijatelju ne bih poželeo taj osećaj da nisi vredan življenja, očaja, izolacije i usamljenosti - objasnio je Džejms Midlton

  • 3

Džejms Midlton, brat vojvotkinje od Kembridža, Kejt Midlton bolovao je od depresije i otkrio da li se i kako izborio. Kako je naveo, imao je osećaj da se 10 radio stanica takmiči za svoje vreme u etru, a kakofonija zamišljene buke odzvanjala mu je u glavi, piše Dejli mejl.

- Tokom dana vukao sam se, išao na posao bez volje i onda samo praznog pogleda buljio u kompjuter čekajući da dođe vremne da krenem kući. Nisam mogao da odgovorim na najjednostavnije poruke, pa nisam ni otvarao mejlove. Nisam mogao da komuniciram, čak ni sa najbližima: porodicom i bliskim prijateljima. Sve boje i emocije nestale su iz mog života i sve je bilo sivo i monotono.

- Znam da sam blagosloven i živim privilegovanim životom. Ali, to me nije učinilo imunim na depresiju. Teško je opisati to stanje, nije to samo tuga, to je bolest, kancer uma. To nije osećanje, već odsustvo osećaja. Postojiš, ali bez svrhe ili smera u kom ideš. Nijednog trenutka nisam razmišljao o samoubistvu, ali takođe nisam želeo da živim u tom stanju uma. Ni najgorem neprijatelju ne bih poželeo taj osećaj da nisi vredan življenja, očaja, izolacije i usamljenosti. Osećao sam se kao da ću da poludim - bio je potpuno iskren Džejms.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by James Middleton (@jmidy) on

Posle više od godinu dana borbe sa bolešću, Džejms je rešio da "nestane". U decembru 2017. godine, "spakovao" je svoje pse u auto, ne rekavši nikom gde se uputio, odvezao se u divlji predeo jezera koje je voleo još kao dete.

Plivao je, dugo šetao i pokušavao da smiri, kako je naveo, buru u svom umu. Priznanje samom sebi da ima problem donelo mu je smirenje, znao je, navodi, da ako prihvati pomoć biće i nade. Bila je to iskra svetla u tami.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by James Middleton (@jmidy) on

Zašto je odlučio da tek sada priča o kliničkoj depresiji koja ga je zadesila još krajem 2016. godine? Sada, kaže, konačno razume svoju bolest i uz profesionalnu pomoć ima i strategiju koja će mu pomoći da izađe na kraj sa bolešću.

Drugi, i možda važniji razlog je što se oseća slobodnije da priča o depresiji jer je to upravo ono za šta se kroz organizaciju "Heads together" bore njegova sestra Kejt i prinčevi Vilijam i Hari. Oni veruju, navodi, da možemo da se borimo protiv stigme koja se povezuje sa mentalnim bolestima, ako imamo hrabrosti da promenimo sve negativne asocijacije na mentalne bolesti.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by James Middleton (@jmidy) on

Depresija nije jedino što je Džejmsa mučilo. Od detinjstva je imao disleksiju (poremećaj sposobnosti čitanja), a kao već zrelom čoveku dijagnostikovan mu je poremećaj pažnje (ADD). Tek tada su, kaže, sve čudne karakteristike njegovog karaktera dobile smisao.

- Osećam da imam dužnost da pričam o bolesti, da bih mogao da pomognem drugima koji prolaze kroz isto. Ako bih morao sve da sumiram u jednoj rečenici, to bi onda bilo "U redu je da ne budete u redu".

VIDEO: Posle ovog videa svi idemo u šetnju bar pola sata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA