≫ 

Najhladnije mesto na svetu puno turista: Kolumbijci, Kinezi i Česi žele da na svojoj koži osete smrzavanje na -60 stepeni (FOTO) (VIDEO)

Početkom januara ovde je održana i najhladnija trka na svetu

  • 9

Ruska republika Jakutija, koja važi za jedno od najhladnijih mesta na svetu, privlači turiste iz svih krajeva sveta. Zaleđeno mesto idealno je za one koji vole sneg i hladnoću i koji žele da osete kako izgleda smrzavati se na -60 stepeni.

Jakutija ili Republika Saha je najveća ruska autonomna republika koja zauzima prostor celog istočnog Sibira. Iako je tamo debeo minus, posećuje je sve više turista iz Kolumbije, Kine, Južne Koreje, Francuske, Češke i Slovačke.

U Jakutiji sve se ledi Foto: Tanjug/AP

Čak i stanovnici centralne i južne Rusije takođe putuju u Jakutiju kako bi osetili kako izgleda biti napolju na temperaturi od -60 stepeni.

Hotelijeri i ugostitelji beleže sve veći broj turista. Ljudi žele da svojim očima vide kako se živi i radi u republici u ektremnim uslovima, čije se 40 posto teritorije nalazi iznad Arktičkog kruga.

Pored turista, posećuju je novinari i naučnici, zainteresovani za hladne i ekstremne uslove regiona.

Turisti hrle iz svih krajeva sveta Foto: Tanjug/AP

Jedna od najpopularnijih atrakcija je Hladni pol u Ojmjakonskom okrugu. U pitanju je tačka na globusu sa najnižom zabeleženom temperaturom. Inače, ovde je 1926. godine izmerena najniža temperatura -71,2 °C.

Još jedna rekordno niska temperatura zabeležena je 1993. godine, kada je izmereno -67,7 stepeni. Ovo je najniža službeno zabeležena temperatura na severnoj hemisferi.

Inače, prosečna temperatura u selu je -61 stepen.

Učesnici najhladnije trke na svetu Foto: Tanjug/AP

NAJHLADNIJI MARATON NA SVETU

Početkom januara u Ojmjakonu je održana najhladnija trka na svetu. 16 učesnika iz pet država učestvovalo je u maratonu na -52 stepena.

Najmlađi od njih imao je 21 godinu, a najstariji čak 71. Oni su se takmičili na udaljenosti od 5, 10, 20, 30 i 42 km.

Trkali su se na -52 stepena Foto: Tanjug/AP

Samo jedan učesnik uspeo je da pretrči 38 km. Ilja Pesterev iz Jakutije uradio je to za 3 sata i 53 minuta. Turisti iz Australije, Japana, Tajlanda i Indije koji su stigli na Hladni pol sa oduševljenjem su gledali maraton.

Samo jedan od njih uspeo je da pretrči 38 km Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Moldavski Sab ziro prkosio sibirskom mrazu: Istrčao je 50 kilometara na -60 stepeni Celzijusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • plavi safir

    20. januar 2019 | 00:07

    Sto ni reko pokojni Šurda, ja nisam za rabotu, ja sam za Grčku 😊. Neka hvala, meni je mnogo i ovih - 4 kod mene.

  • Gemini

    19. januar 2019 | 22:03

    Brrrr... Ne hvala, za mene samo sunce, plaza i more pa onda koktelcic neki i dobre ribe.

  • Дејан Младеновић

    19. januar 2019 | 23:18

    Ухх то је хладније него где ја живим а то је град квебек.Данас је баш хладно -27ц је.Иначе хладноће ( овде протеклих година) зна да оде и до -40ц.Ту до -30 је ок,( само док не пада ситан снег као иглица и дува изузетно јак ветар)све преко тога је ужасно.Мени је далеко горе да пда ситан снег ко иглице и да -5 него да је -30

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA