Prelepa ptica sa najtužnijim pogledom na svetu, kao da zna da pripada vrsti ugroženoj ljudskom glupošću

Tupika zovu „klovnom mora“ zbog njegovog karakterističnog i živopisnog izgleda. Populacija ove ptice je velika, i on živi na ogromnom prostranstvu, ali mu se broj dramatično smanjuje zbog jedne stvari: čoveka

  • 4
Atlantski ili obični tupik morska je ptica koja živi na prostoru severnog Atlantika. Ova fotografija bila je finalista Vikimedijinog konkursa za Sliku godine 2013. Foto: Wikimedia Commons/Richard Bartz

Tupik, poznat i kao obični ili atlantski tupik, ili arktički morski papagaj, prelepa je i vrlo simpatična vrsta ptice koja živi na prostoru severnog Atlantika. Dok jeseni i zime provodi na otvorenom okeanu, vraća se u obalske oblasti radi prolećnog parenja, što se odigrava na Islandu, Grenlandu, u Norveškoj, Njufaundlendu i na Farskim ostrvima, mada se to dešava čak i u „toplijim“ krajevima poput američkog Mejna ili severnih delova Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Gnezdi se u kolonijama smeštenim na liticama, u kojima iskopa „jazbinu“ u koju položi jedno belo jaje. Kada se ispili, ptić brzo raste i hrani se celom ribom; već posle šest nedelja ima potpuno izraslo perje, i tada pod okriljem noći napušta koloniju i odlazi. Na kopno će se vratiti tek posle nekoliko godina; u međuvremenu će boraviti na vodi pod kojom će gnjurenjem loviti ribu. Kolonije su inače na ostrvima na kojima ne postoje kopneni predatori, mada su i odrasle jedinke i njihovi mali u opasnosti od pomornica i galebova.

Atlantski ili obični tupik morska je ptica koja živi na prostoru severnog Atlantika. Ova fotografija bila je finalista Vikimedijinog konkursa za Sliku godine 2013. Foto: Wikimedia Commons/Andreas Trepte, www.photo-natur.net

Praktično je nemoguće razlikovati mužjaka od ženke na osnovu fizičkog izgleda, mada su mužjaci neznatno veći. Tupik ima crnu krunicu i leđa, bledosive obraze, te bele grudi i donji deo tela, dok mu je široki i izraženi crveno-crni kljun sa narandžastim nogama u snažnom kontrastu sa perjem: zbog karakterističnog izgleda ponekad ga zovu „klovnom mora“.

Interesantno, tupik se mitari tokom zime pa gubi deo svojih živopisnih boja na glavi, ali se to perje vraća u proleće. Ova prelepa fotografija nastala je 14. jula 2013. godine na Islandu, pa prikazuje tupika u svoj njegovoj veličanstvenoj krasoti.

Atlantski ili obični tupik morska je ptica koja živi na prostoru severnog Atlantika. Ova fotografija bila je finalista Vikimedijinog konkursa za Sliku godine 2013. Foto: Wikimedia Commons/Tony Wood

Iako je populacija tupika velika (oko deset miliona jedinki), i iako tupik živi na golemom prostranstvu, stavljen je na spisak ugroženih vrsta jer se njihov broj dramatično smanjuje zbog čitavog niza faktora, uvek povezanih s nama, i ako se ništa ne promeni tupik će se pridružiti drugim nesrećnim bićima koje smo izbrisali sa lica Zemlje.

To se dešava delom zbog zagađenja okeana i mora na kojima živi (recimo izlivanja nafte), delom zbog klimatskih promena, delom zbog izlovljavanja (danas još samo na Islandu i Farskim ostrvima, gde je tupik tradicionalno jelo), delom zbog pojave pacova, mačaka, pasa i lisica na pojedinim ostrvima, kojih tu ne bi bilo bez čoveka, a koji napadaju i odrasle i piliće. Dakle, zbog ljudske gluposti i sebičnosti.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA