≫ 

Anja je pre 3 godine pronašla dečaka kog su ostavili da umre, a sada ima lekciju za sve: Ovo je poslednji put da objavljujem takvu sliku (FOTO)

Nigerijsko pleme malog dečaka izopštilo je iz zajednice, smatrajući ga vešcem. Odbacili su ga i ostavili da umre, samog, bez hrane, vode i odeće

  • 4

Čitav svet se seća trenutka kada je Anja Ringren Loven iz Danske spasila život malom dečaku iz Nigerije. To se dogodilo pre tri godine, a ona se i dan danas seća trenutka kada je videla dete kako iznemoglo i gladno luta ulicama. Ova hrabra i brižna žena je učinila sve što je bilo u njenoj moći da ga spasi od sigurne smrti.

Nigerijsko pleme malog dečaka izopštilo je iz zajednice, smatrajući ga vešcem. Odbacili su ga i ostavili da umre, samog, bez hrane, vode i odeće. Nakon što ga je pronašla, Anja mu je dala vodu i keks, i u isprva nije verovala da će preživeti.

Foto: Facebook/Anja Ringgren Loven

Ipak zahvaljujući njenoj brizi, radu i trudu, dečak koji je dobio ime Houp (Nada) uspeo je da preživi i da dokaže svetu da je pravi šampion. Od tog dana, Anja svake godine preko društvenih mreža obaveštava javnost kako Houp napreduje i kako danas živi ovaj živahni i nasmejani mališan.

Ona je juče na Fejsbuku objavila emotivni status koji je posvetila danu koji je promenio njen i Houpov život.

Anja je spasila malenog dečaka od sigurne smrti Foto: Facebook/Anja Ringgren Loven

- Danas je tačno tri godine od kada je svet video Houpove slike nakon što smo ga pronašli, više mrtvog nego živog. Godine 2016. 30. januara, svet je čuo za sujeverje.

To nije samo sujeverje koje znamo iz filmova i naših sopstvenih verovanja, već i sujeverje koje svake godine ubije na hiljade nevine dece. To nije samo ubijanje, već i mučenje dece na najsuroviji način koji možete da zamislite, sve dok smrt ne postane olakšanje.

Tog dana nisam bila sama. Nisam samo ja spasila Houpa. Njega su spasili i Dejvid Emanuel Umem, Nsidibe Orok i čitav naš tim.

Dečak se oporavio i dokazao da je pravi šampion Foto: Facebook/Anja Ringgren Lovén

To je bio timski trud. Ja nisam i nikada neću biti beli spasitelj koji je došao da spasi afričku decu. Ja sam samo čovek i radim ono što osećam da je ispravno.

Danas je Houp veoma jak i zdrav dečak, sa velikom količinom samopouzdanja. On je veoma inteligentan i voli da ide u školu. Zainteresovan je za život i misilm da stvarno želi da nauči nešto novo svakog dana.

On izmišlja igre i igračke ni iz čega. Ima mašte i dosta hrabrosti. Ništa ga ne plaši. Mogu reći bez ikakve sumnje da on nema fizičke ni mentalne posledice od tog dana kada smo ga našli, pre tri godine. Taj dan je prošlo vreme.

Njegov oporavak je izvanredan. Kada ste okruženi pukom ljubavlju, brigom i zaštitom, čak i najugroženiji i bolesno dete može da postane šampion.

Svet bi trebao da prepozna rad "Zemlje nade" koju vodi Dejvid. Definitivno nije lako raditi sa decom koja su mučena, zlostavljana i odbačena od strane cele zajednice.

Spasavam decu, ali to je zapravo najlakši deo. Ono što sledi je najteže. Da bi se obnovili slomljeni umovi, srca i samopoštovanje najugroženije dece, dece koja su svedoci smrti, to je najteži posao na svetu.

Za to je potrebno mnogo žrtvovanja i snažna posvećenost. Potrebno je da osoblje svoje potrebe ostavi po strani na neko vreme. Vi više niste centar svog univerzuma. Dali ste tu poziciju deci koju ste uzeli pod svoju zaštitu. Rad sa ugroženom decom je najteža i najveća stvar u životu.

Voli da ide u školu i da svakog dana nauči nešto novo Foto: Facebook/Anja Ringgren Lovén

Houp je tu gde je danas, upravo zahvaljujući "Zemlji nade". Oni su pravi heroji ove priče. I želim da se jednog dana vlada u Nigeriji pobrine da se pravda sprovede svaki put kada neko nevino dete bude mučeno i ubijeno zbog smešnog sujeverja, uzrokovanog neznanjem, religijom, ekstremnim siromaštvom i korupcijom.

Uvek ću se pitati zašto međunarodna zajednica zatvara oči, kada je reč o ubijanju tolikog broja nevine dece?!

Mom Houpiju: Uvek ću te voleti. Ovo je poslednji put da pravimo ovakvu fotografiju. Znam da voliš, ali već smo pokazali svetu da si šampion. Više ti nije potrebna moja zaštita. Snažan si i znam da ćeš uskoro osvojiti svet. Navijaću za tebe na tom putu - napisala je Anja.

ANJIN HUMANITARNI RAD

Anja se bavi humanitarnim radom u Africi i sa svojim mužem Dejvidom Emanuelom Umemom vodi sirotište u jugoistočnoj Nigeriji, gde su smeštena deca koju su napustile porodice zbog sujeverja.

Ona je takođe uključena i u projekat koji se zove "Land of Houpe" (Zemlja nade). To je malo selo, gde se prema podacima sa njihovog sajta nalazi dečiji centar.

Sastoji se od dve zgrade, ima i kuhinju sa skladištem, kao i biblioteku i igralište. Na sajtu se ističe da je Zemlja nade zapravo bolja budućnost za mnogu decu, gde je najvažnija ljubav, zbrinjavanje i zaštita. Deca će takođe ovde imati priliku i da idu u školu.

Ističe se da je nevladin sektor odgovoran da pruži deci što bolja sredstva za život. Zemlja nade je meste gde će čitava zajednica moći da dođe i da koristi zdravstvenu zaštitu, kao i računare. Deca će tamo moći da koriste fudbalsko igralište i da se druže.

VIDEO: Plemenitost koja ostavlja bez reči! Ovakvi ljudi zaslužuju samo najbolje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA