Pravoslavni sveštenik svakog dana obilazi crkvu uklesanu u steni: Treba mu dva sata da stigne do nje, visina mu ne smeta, a penje se bez pomagala (VIDEO)

Crkva datira iz 6. veka nove ere. Podigao ju je Abune Jemata, svetac Etiopske pravoslavne crkve kome je crkva i posvećena

  • 5

U udaljenim planinama Geralta u Etiopiji, koptski hrišćanski sveštenik svakog dana kreće na neverovatno putovanje do crkve koja je uklesana u liticu. Crkva se nalazi na nadmorskoj visini od 2.580 metara na samom severu Etiopije u regionu Tigraj.

Svešteniku koji se svakog jutra penje do svetih odaja potrebno je dva sata do vrha, a sam put uključuje i vertikalno penjanje u visini od 10 metara, prenosi putevimapravoslavlja.info.

Tradicionalno se do vrha kreće bez obuće, konopca ili bilo kakvih pomagala. Ono što pored svoje duhovnosti čini ovo mesto posebnim jeste osećaj mira, čistote i slobode.

Vekovima unazad sveštenici koji su ovde služili sahranjivani su u otvorima planine. Njihove mošti su i dan danas tamo. Svi oni su umrli prirodnom smrću, nijedan nije poginuo penjući se uz strmoglave litice ovih planina.

Crkva datira iz 6. veka nove ere. Podigao ju je Abune Jemata, svetac Etiopske pravoslavne crkve kome je crkva i posvećena.

Svodovi crkve iscrtani su mnogobrojnim freskama, među njima je i freska "devet svetaca" za koje se veruje da žive u planini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    19. februar 2019 | 20:29

    Snaga nase vere u ono sto verujemo nadmasuje i otklanja svaku prepreku na nasem putu. Cistota duha nasega ostavlja energiju mesta i zato ljudi imaju osecaj nekog mira i blagostanja

  • Marko cg primorje

    19. februar 2019 | 20:42

    Ko je gresan sklizne

  • Boža zemunac

    19. februar 2019 | 22:07

    Slava im.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA