Super snežni mesec obasjao planetu: U Srbiji se pojavio rumen, a kako je noć modrila, srebro je nadvladalo vatru (FOTO)

Širom planete svi su željno dočekali veče i na nebu blistavu loptu

  • 0
Pun mesec nad Novim Sadom Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Od Bogojavljenja Srbi nisu tako uporno gledali u nebo kao večeras. Mesec je ovog utorka neobično jako obasjao planetu, što nije retka pojava za februar, ali nikada ne prestaje da očarava svojom lepotom.

Super snežni mesec zovu ga, prosto, jer se njegova svetlost još više odjekne u dodiru sa zavejanom zemljom.

U Srbiji se pojavio rumen Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Gladni mesec, prozvali su ga stari narodi, jer se pojavljuje u vreme kada je zima pri kraju, a hrane je sve manje, a ni lov još uvek nije postao lakši.

Bajkovita imena su se zadržala čak i kada smo razumeli da je ova pojava nije čarolija, već smanjena daljina između naše planete i njenog jedinog satelita. Procene su da će još bliži nego večeras biti 25. novembra 2034. godine.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Radmila Mihajlovic (@mihajlovic.r) on

Jednom u svakih 19 godina februar nema pun mesec (narod ovo zove "crni mesec"), a prošle godine to je bio slučaj u većini vremenskih zona.

Možda su baš zato tako željno sa svih krajeva planete svi zaljubljeno zagledali nebo. Bilo da ovu prelepu pojavu vide "duplo", dok se Zemljin satelit ogleda u moru, ili vire kroz zavejane borove grane, ne bi li ga ugledali, svi su bili uvereni da je, eto, baš nad njihovim očima on najlepši.

 
 
 
View this post on Instagram
🌕Full Moon. 🌏Full circle. 🙏🏻Gratefulness. . Photo by@seasaltphotographyA post shared by Giang Pham (@g_bewell) on

U Srbiji se najavio rumen, ali kako je noć počela da modri, srebro je nadvladalo vatru. Njegova svetlost obajsala je šume i solitere, i šetališta na kojima smo svi odrastali. Ipak najlepše slike meseca, iz Srbije i iz sveta, pronaći ćete OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA