≫ 

Izabran novi vođa američkih neonacista: U pitanju je Afroamerikanac koji ima samo jedan cilj

On je nasledio vođu koji je bio u sukobu sa dobrim delom članstva

  • 1

Jedna od najvećih neonacističkih grupa u Sjedinjenim Američkim Državama dobila je novog lidera - Džejmsa Harta Sterna, aktivistu afroameričkog porekla, čiji cilj je da ih - rasformira.

Prema podacima sudskih dokumenta, podnetih u četvrtak, Stern želi da iskoristi položaj direktora i predsednika Nacionalsocijalističkog pokreta kako bi "minirao" odbranu od tužbe protiv te grupacije, čije je sedište u Detroitu.

Kako objašnjava AP, Nacionalsocijalistički pokret jedna je od nekoliko ekstremističkih grupa koje su tužene zbog krvoprolića na skupu belih nacionalista u Šarlotsvilu u saveznoj američkoj državi Virdžiniji 2017. godine.

Stern je zamenio Džefa Šoepa na mestu lidera grupe u januaru ove godine.

Vašington post piše da je Šoep, koji je inače bio u sukobu sa dobrim delom članstva, predao Sternu vođstvo nad grupom jer je bio zabrinut zbog mogućnih posledica tužbe.

Stern je, međutim, to iskoristio da bi im otežao situaciju pred sudom.

AP navodi da njegov podvig upoređuju se novim filmom Spajka Lija "BlacKkKlansman", u kojem se crni policajac infiltrirao u ogranak Kju kluks klana.

VIDEO: Bugarski nacisti traže deo teritorije Srbije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA