≫ 

Švajcarci napravili novu novčanicu od 1.000 franaka: Manja je i lakša, jednostavnija za korišćenje, a evo kada izlazi u promet

Potredsednik Upravnog odbora Fric Curbrig naglasio je da ovaj potez u potpunosti odgovara potrebama ljudi

  • 8

Švajcarska centralna banka (SNB) predstavila je redizajniranu verziju novčanice sa najvećom nominalnom vrednošću od 1.000 franaka.

U saopštenju centralne banke Švajcarske navodi se da će potpuno redizajnirana verzija novčanice, "manja i samim tim lakše za rukovanje" od prethodne, koja istovremeno uključuje "kompletnu bezbednosnu zaštitu", biti u opticaju od 13. marta, prenosi AP.

Objašnjavajući da su ovakve odluke pitanje politike SNB, potredsednik Upravnog odbora Fric Curbrig naglasio je da ovaj potez u potpunosti odgovara potrebama ljudi.

- Novčanica od 1.000 franaka se koristi za plaćanja, a takođe ima funkciju čuvanja vrednosti. Gotovina je i dalje veoma popularna u Švajcarskoj, to je kulturni fenomen - rekao je na konferenciji za štampu Curbrueg.

Švajcarski pristup novčanicama je u suprotnosti sa pristupom Evroske centralne banke, pošto koja je 2016. donela odluku da od januara ove godine prestane štampanje novčanice od 500 evra, zbog zabrinutosti da se one često koriste za ilegalne aktivnosti.

VIDEO: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA