≫ 

Srpski đaci su pre više od sto godina imali svoj "ustav": Ovo su pravila koja bi i danas svaki mališan morao da zna

"Znaj, da se već i u mladim godinama može dati dokaza o velikom srcu"

  • 1

"Škola je mala država" glasilo je prvo pravilo koje su đaci morali da upamte davne 1910. godine pred polazak u školu, a deset dužnosti đaka objavljene su u "Politici".  To je bio pravi mali "ustav" lepog ponašanja koji su dečica morala da nauče.

Da li bi ova pravila pomogla i današnjim đacima da razviju drugarstvo, empatiju, poštovanje prema starijima...?

1. Škola je mala država: Budi dobar građanin u toj svojoj državi, pa da što valjano uradiš za svoju veliku otadžbinu.

2. Pomisli, da imaš primati veliko nasleđe, i budi zahvalan svima plemenitima, koji su ti ga zaveštali, svima velikim ljudima, koji su radom svoga života stvorili i za tebe neprolazne stvari.

3. Nauči se u malome biti veran, da jednom budeš mogao biti u velikome; uči se stoljnjem redu, koji će ti pomoći za unutarnju valjanost.

4. Teži za istinitošću; nemoj samo po formi da ispunjavaš svoje dužnosti i ne budi zadovoljan spoljnim uspehom. Nemoj učiti drugima za ljubav, nego misli na sebe samog i šta bi ti hteo da vrediš.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

5. Nemoj lagati, ni kao robovi, koji nemaju smelosti za istinu, ni kao pritvorice, koji hoće da se izviju u visinu, niti kao varalice u rečima, koji pozajmljeno izdaju za svoje. Tako isto ne smeš biti dvoličan: da se izdaješ za smirenoga pred svojim roditeljima, a drzak i neuljudan pred svojim učiteljima i drugovima.

6. Budi dobar drug među svojim parnjacima, pouzdan i veran; ali ne dopuštaj nijednom drugu, koji je gori od tebe, da tobom ovlada. Ne staraj se, da druge u učenju pretičeš samo iz taštog častoljublja, ali pazi, da sve uradiš, što tvoja snaga od tebe traži.

7. Ne zloupotrebljavaj svoju jačinu prema slabima i ne budi ohol prema sićušnima; znaj, da se već i u mladim godinama može dati dokaza o velikom srcu.

8. Gledaj, da budeš valjan i u svima mlađanim igrama i da ostaneš čio i veseo kroz sve mlado doba tvoje. Ljubi prirodu sa svima stvorenjima i ne daj da ti ikakav sobni rad pomuti uživanje u tome.

9. Ne kloni duhom, ako si što pogrešio i morao kaznu otrpeti; otpočni čilo snova, pa ćeš brzo moći utrti sve tragove minuloga. Ne daj da se nepoverenje useli u tebe i ne misli ništa zlo o tvojim nastavnicima; naprotiv, budi vazda ubeđen, da su oni samo tvoji prijatelji.

10. Čini što dobro dragovoljno pored tvoga obaveznog rada, da bi i docnije spadao međ one, što sami sebi postavljaju ciljeve, a ne među polurobove, koji rade samo što im se naloži.

Deco, izučite ovih krasnih deset zapovedi na izust; izučite ih i povinujte im se, pa da vam dobro bude i ovog i onog sveta.

VIDEO: Veroučitelj nasred časa sa decom otpevao jednu od najemotivnijih srpskih pesama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • JD

    10. mart 2019 | 22:56

    1. Otadzbina mi nista nije dala!2. Naslede bilo cega nisam trazio, a ko mi bilo sta nudi “ne , hvala, skupo bi me to kostalo”3. Kakav je ko prema meni, takav cu biti i ja prema njemu! Niko me nije ucio to shvatio sam sam!4. Moja istini , nije i Vasa istina!5.Prema svima po zasluzi! 6. Dobar drug sa svojim drugovima, ne sa svima jer me svi ni ne interesuju!7. Ne diraj me , ne diram te! Diraj me , pa ces videti sta ce te snaci!8. Porodica, kuca, zivotinje, priroda i prijatelji zauvek uzivanje ... skola zlo !9. Nastavnici mi prijatelji nisu! Nisam ih trazio, niti mi trebaju! 21 vek uveliko tece i sve postoji vec na netu !10. Moje dobro je moja volja koju mi niko nametati nece!!!Procitao! meni zapovesti nikad nisu bile niti ce biti! Zbog toga sto me takve gluposti ne interesuju , bice meni dobro, a i svima koji ne prihvate skolski sistem nasilnog obrazovanja raznim debilnim praistoriskim sranj.ma!!!“DETE”

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA