≫ 

Bečejac, koji je "jugićem" osvojio 3 kontinenta, kreće u najopasniju avanturu do sada: Želi da stigne do Australije za 75 dana, ali ovaj put nije nimalo lak (FOTO)

U novu avanturu sa novim jugićem kreće 20. aprila a plan je da pređe oko 20.000 km

  • 9

Za mladog Bečejca, Ninoslava Nina Trajkovića (25), retko ko nije čuo. Prethodne dve godine uspeo je da u jugiću 55 osvoji Evropu, Aziju i Afriku, a uskoro kreće na treće veliko putovanje. Ovaj svetski putnik sprema se za osvajanje još jednog kontinenta, Australije. U novu avanturu kreće 20. aprila, kao i prethodnih godina.

Trajković 20. aprila 2019. godine iz rodnog Bečeja kreće jugom 55 do Australije. Putovanje će se sastojati od oko 20.000 km koje planira da pređe, ako sve bude teklo po planu, za manje od 75 dana.

Tokom treće avanture proći će kroz sledeće zemlje: Bugarsku, Tursku, Iran, Avganistan, Pakistan, Indiju, Bangladeš, Mjanmar, Tajland i na kraju, Australiju.

U jugu Rinu išao je na prethodna dva putovanja Foto: Privatna arhiva

- Plan je da 20. aprila krenem iz Bečeja i vozim se 12.000 km kopnenim putem do Bangkoka. Tamo doniram juga jednom bračnom paru koji sam upoznao na zimovanju, opraštam se od njega i letim za Australiju. U Sidneju na aerodromu sačekaće me jedan momak iz Srbije koji živi u tom gradu i vlasnik je jedinog juga na australijskom kontinentu - kaže mladić za Telegraf.rs

Tim jugićem samo na kratko nastaviće putovanje po Australiji, a ostatak kontinenta, nekih 5.000 km, obići će stopom.

Jugo ga nije izneverio Foto: Privatna arhiva

- Krećem se obalom od istočnog dela kontinenta, preko južnog pa do zapadnog dela i na kraju iz Perta letim za Beograd. Ovo je nešto sasvim drugačije i zahteva mnogo ozbiljniju logistiku puta pogotovo zbog rizičnih država kao što su Iran, Avganistan i Pakistan. Nije naivno ni malo. Do sada sam imao sreće na putovanjima i nadam se da će me ista ta sreća pratiti i na ovom novom - iskren je Nino.

Do novca za put delimično dolazi putem sponzora koji izraze želju da podrže njegov humanitarni cilj dok ostatak dotira iz svog džepa.

Stigao je i do Afrike Foto: Privatna arhiva

- Maksimalno se trudim da štedim novac kako bi mi ostalo što više novca za donaciju. U većini slučajeva noćim za volanom i ne mogu vam opisati koliko uživam u tome. Kad nisam na putu često razmišljam da se iz svog kreveta prebacim u juga. Što se hrane tiče, tokom avantura u obzir dolaze samo jeftine varijante što ujedno znači i brze varijante odnosno brza hrana. Malo stvari je tokom tih dva meseca zdravo ali sve se to po završetku nadoknađuje majčinom kuhinjom. Međutim, ono što mi to iskustvo donosi i ono što ću celog života nositi u sebi ne može da se meri sa lošom ishranom u tom periodu - ističe naš sagovornik.

Dešavalo se i da vozilu treba mala popravka Foto: Privatna arhiva

Tokom prethodne dve avanture Nino je svet obilazio u plavo-belom jugiću Rinu, koji je ostao na afričkom kontinentu prošle godine i doniran je Srpskom udruženju u Bocvani. Izložen je kao eksponat u dvorištu Srpske Pravoslavne Crkve u Gaboroneu.

Nino u Tanzaniji Foto: Privatna arhiva

Ovog puta na put kreće u crveno-belom jugiću, Rini.

- Novi jugiša iz 1989. godine uopšte nije modifikovan sem što će biti ofarban u crveno-belu boju. Jugo koji se sprema za ovo putovanje je donacija jednog vernog pratioca zarad još mnogo ovakvih avantura. S obzirom da će imati na sebi ženske boje samim tim će nositi i žensko ime koje će podsećati na svog prethodnika a ono će glasiti Rina - objašnjava on.

Ovaj svetski putnik, kako kaže, ne planira da stane sa putovanjima dok ne osvoji ceo svet.

Iskustvo koje se ne zaboravlja Foto: Privatna arhiva

- Mama Sonji obećao sam da ću završiti fakultet čim se čekiram na svakom kontinentu. I iz tog razloga sam izabrao juga kao prevozno sredstvo. Ne žurim nigde - zaključuje sa osmehom ovaj mladi Bečejac.

Da podsetimo, Nino se 20. aprila 2017. godine sa svojim najboljim drugom Ilčešin Đorđetom uputio do glavnog grada Mongolije Ulan Batora u jugu Rinu starim 30 godina. Njihovo zajedničko putovanje na dva kontinenta od Srbije do Mongolije i nazad trajalo je 64 dana sa pređenih 21.500km.

Jugom kreće u još jednu avanturu Foto: Privatna arhiva

Na isti dan samo godinu dana kasnije sa istim jugom uputio se iz Bečeja do najjužnije tačke afričkog kontinenta ali ovog puta potpuno sam. Putovanje je išlo od Evrope, preko Azije do Afrike, trajalo je 54 dana i prešao je preko 17.000 km. Oba njegova putovanja su imala humanitarni karakter. Posle prvog putovanja su Nino i Đole su ostatak novca uložili u opremanje bečejskog azila za pse a nakon drugog putovanja je Nino donirao ostatak novca meštanki Bečeja, njegovoj drugarici koja boluje od raka.

Njegove avanture možete da pratite preko profila na društvenim mrežama: Fejsbuk stranica "Adventure team Yes, we Khan. Genghis Khan!" i Instagram profil "ninonino_93".

VIDEO: Bečejac jugom planira u australiju ova gospođica ne može ni na Banovo Brdo

(A. Marković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Voja

    3. april 2019 | 06:59

    Jel to onaj jugo sto ga ameri proglasise za najgori auto na svetu jel to onaj jugo sto mu se nacija podsmevala i pluvala a dinkic ga zamenio s najvecom prevarom zvani punto kojeg poslo deset godina ne mozes da okrpis koliko istruli. Sve pohvale za ovog mladog coveka koji je dokazao da je jugo najbolji auto na svetu

  • Rile

    3. april 2019 | 06:03

    Druze neka je sa srecom.

  • Va

    3. april 2019 | 06:43

    Bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA