≫ 

Pokrenuta kampanja na Santoriniju da bi se sprečilo jahanje magaraca: Turisti će ubuduće morati da idu peške

Kada je ostrvo postalo popularno turističko mesto i kada je počelo da dolazi oko 17.000 gostiju dnevno, potreba za magarcima se povećala

  • 3

U Grčkoj je pokrenuta kampanja koja poziva turiste da prestanu da koriste magarce kao prevozno sredstvo na ostrvu Santorini.

Tokom prethodnih decenija, magarci na Santoriniju stalno prelazili 520 širokih kamenih stepenica dok su nosili turiste, prenosi Dejli Mejl.

Magarci koji su pešačili od rane zore po visokim temperaturama, označeno je kao "mala tajna Santorinija".

Poslednjih godina je došlo do povećavanja broja magaraca koji pate od povreda kičmenog stuba, rana od sedla i iscrpljenosti.

Sada su aktivisti u saradnji sa industrijom za krstarenje pokrenuli inicijativu na Santoriniju da se turisti obaveste o stresu koji ove životinje trpe.

Santorini je popularno turističko mesto Foto: Pixabay

Gradonačelnik ostrva Nikos Zorzos je rekao za Gardijan da kampanja samo što nije počela.

- Predstavnici udruženja putničkih prodova bili su ovde u moj kancelariji i obećali su da će podići svest o ovom problemu i da će distribuirati informativne letke.

Naši magarci su deo tradicije. Mlađi vlasnici su shvatili da treba da se pobrinemo o njima - rekao je on.

Magarci se već decenijama koriste ovde kao prevozno sredstvo Foto: Telegraf

Životinje se već dugo koriste kao glavni prevoz od luke do glanvog naselja na Santoriniju.

Kada je ostrvo postalo popularno turističko mesto i kada je počelo da dolazi oko 17.000 gostiju dnevno, potreba za magarcima se povećala.

Santorini, koji se prostire na 77 kvadratnih kilometara ima popularaciju od 25.000 stanovika. Postao je popularan do te mere da je gradonačelnik morao da ograniči broj putnika na brodovima koji mogu da se iskrcaju na ostrvo u toku dana. Ta brojka je trenutno 8.000 ljudi.

Cilj kampanje je da se podigne svest turista o ovom problemu Foto: Telegraf

Više od 108.000 ljudi je potpisalo onlajn peticiju prošle godine u kojoj ne odobravaju "bezumno i nepotrebno mučenje životinja" koje turisti koriste kao prevozno sredstvo.

Mnogi su se i ljutili kada su objavljene i fotografije na kojima se vidi veliki broj turista koji koriste magarce za prevoz.

Grčka vlada je uvela zakonsku regulativu kojom je zabranjeno opterećivanje životinja bilo kojim teretom koji prelazi 100 kilograma.

Sada je cilj da se novom kampanju turisti podstaknu da više vode računa o životinjama i da prestanu da koriste magarce kao prevozno sredstvo.

VIDEO - Raj na zemlji: Upoznajte grčko ostrvo za koje je malo ko čuo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikola

    5. april 2019 | 08:11

    Nema veze, sad će nas da jašu!

  • Brk

    5. april 2019 | 08:16

    Ja prvi nisam hteo da ih jasem.

  • Tamara

    7. april 2019 | 14:54

    Ni ja nisam htjela da jasem jadne magarce, ali bukvalno izgledaju jadno....ima zicara i sa njom mozes da se popnes ako ne mozes pjesice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA