≫ 

Retka zebra plavuša snimljena u afričkoj divljini, a svi se pitaju kako je reagovao čopor kada ju je video

Albinizam je retka pojava kod zebri u divljini, češća je pojava kod onih koje žive u zatočeništvu

  • 1

U Nacionalnom parku Serengeti u Tanzaniji zapažena je, veoma retka, zebra plavuša. Njeno ponašanje, zabeleženo okom fotografa Nacionalne Geografije, svedoči o tome da i svetle zebre mogu srećno da žive u divljini.

Životinje sa poremećajem koncentracije melanina prava su retkost i bogatstvo za oko fotografa. Međutim, njihov život sa ostalim jedinkama može da trpi zbog ispoljene različitosti.

Zebra koju je, dok je bio na zadatku, slučajno zapazio Serđo Pitamic, ima delimični albinizam. Albinizam ili nedostatak melanina (pigmenta koji daje tamnu obojenost koži, kosi ili krznu) prisutan je kod različitih vrsta životinja od orangutana do pingvina. Suprotno od albinizma je melanizam (preobojenost tamnim pigmentom), koja je nešto češća kod velikih mačaka, ali zastupljena je i kod drugih vrsta životinja.

Albinizam je retka pojava kod zebri u divljini, češća je pojava kod onih koje žive u zatočeništvu. Naučnici zbog toga nikad nisu bili sigurni da li zebra sa albinizmom može da preživi u divljini. Njihove crne pruge ne služe kamuflaži, kako bi se zaštitile od predatora u mraku, niti bele pruge služe da bi održale hladnoću, tokom dana, kako se tvrdilo. Postoje dokazi koji ukazuju na to da je svrha crnih i belih pruga kako bi se odbranile od ujeda mušica, kojih je mnogo u vrelim afričkim ravnicama i planinama.

Jedina opasnost koja postoji za zebru sa albinizmom je da ne bude prihvaćena od svog čopora - a ostati grupisan je u slučaju ovih životinja jedina isprobana metoda protiv predatora. Fotografije potvrđuju da ova, po svemu autentična, jedinka srećna i sasvim normalno živi uprkos drugačijoj obojenosti.

Kao što se po zvuku i mirisu razlikuju jedinke u životinjskom svetu, kod zebri, koje imaju odlične sposobnosti zapažanja, pruge su najupečatljiviji znak raspoznavanja. Ispruganost zebre je uvek autentična, poput otiska prsta kod ljudi.

U prirodi su zapaženi slučajevi potpuno crnih, zebri sa melanizmom, pa čak i zebre sa mrljama umesto pruga.

(Telegraf.rs/Nationalgeographic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA