≫ 

Tragična sudbina iranske kraljice Soraje: Krasila ju je izuzetna lepota, razmetala se draguljima, šah je bio opčinjen njome, ali je njihova ljubav imala tužan kraj (FOTO) (VIDEO)

Prvi meseci braka bili su idilični. Mladi par je najviše vremena provodio u beloj vili, koja nije ličila na palatu, i uživao u ljubavi kao iz bajke

  • 0

Soraja Esfandijari Bahtijari bila je kraljica Irana od 1951. do 1958. godine. Kada je saznala da ne može da ima decu, šah Mohamed Reza Pahlavi se razveo od nje i prognao je iz zemlje. Ona ga je volela sve do svoje smrti, a umrla je 21 godinu posle svoje velike ljubavi. Njena tragična sudbina je dovela do toga da je prozovu "princezom tužnog pogleda".

Soraja je rođena u Isfahanu 1932. godine i imala je mlađeg brata Bijana. Njen otac je 1950-ih bio iranski ambasador u Zapadnoj Nemačkoj.

Soraja se školovala u Berlinu, Londonu i Švajcarskoj. Dok je bila u Londonu upoznala je princezu Šams, stariju šahovu sestru. Mohamed Reza Pahlavi je iza sebe imao propali brak. Bio je oženjen egipatskom princezom kojom je imao ćerku.

Njegov mlađi brat Ali Reza je trabao da ga naslediti, pa je Mohamed hteo da se ponovo oženi kao bi osigurao stabilnost krune i zemlje.

Foto: Wikimedia

UPOZNAVANJE ŠAHA I LEPE SORAJE

Šams je bila uverena da je 18-godišnja Soraja idealna žena za Mohameda. Pozvala ju je u posetu Teheranu kako bi mogla upoznati Mohameda.

Dva dana nakon što je došla u Teheran, Soraja je upoznala šaha na večeri na kojoj je bila i njegova majka Tadž ol-Moluk. Dan nakon večere, otac je rekao Soraji da se sviđa šahu i pitao je da li je spremna da se uda za njega.

Dvadesetčetiri sata kasnije par se verio i Soraja je dobila prvi dragulj od šaha - verenički prsten. Ubrzo nakon veridbe, Soraja se razbolela. Dobila je bakterijsku infekciju i bila je prikovana za krevet nekoliko nedelja. Prema legendi, šah joj je svaki dan donosio jedan dijamant i stavljao ga na njen jastuk. Par se venčao 12. februara 1951. godine.

Soraja je onda još bila jako slaba od bolesti. Jedva je stajala, a napolju je padao sneg. Šah je naredio da se u ledenoj palati postavi više desetina peći na drva, ali je dvorski lekar smatrao da to nije dovoljno, pa joj je naložio da nosi vuneni prsluk ispod haljine do poslednjeg trenutka. Ispod podsuknje je nosila vunene čarape.

Haljina Krisiana Dior je bila teška 30 kilograma i morala je da od nje odseče osam metara od 20 metara šlepa kako bi mogla da stoji.

BRAK I NESREĆNE OKOLNOSTI

Prvi meseci braka bili su idilični. Mladi par je najviše vremena provodio u beloj vili, koja nije ličila na palatu, i uživao u ljubavi kao iz bajke. Kraljevska porodica i država čekali su samo jedno - rođenje naslednika - ali ga nisu dočekali.

Oktobra 1954. javnost je saznala za dramu u privatnom životu para. Dvadeset šestog oktobra, kraljica majka je priredila porodičnu večeru u palati povodom šahovog rođendana. Nekoliko dana ranije, Sorajin lekar je potvrdio da će možda proći godine pre nego što dobiju potomstvo.

Šah, koji je već bio zlovoljan, razbesneo se kad je saznao da njegov mlađi brat Ali Reza, sledeći u liniji nasledstva, neće prisustvovati večeri - zadržao se u lovu u šumama pored Kaspijskog mora. Sledećeg dana kraljevska porodica je saznala je tragičnu vest: srušio se avion kojim je princ trebalo da se vrati u Teheran.

Dinastija Pahlavi i Iran našli su se u problematičnoj situaciji. Ali Reza je imao sina Patrika iz veze s mladom Francuskinjom, ali je njegovo pravo na nasledstvo bilo pod znakom pitanja. Iranski šah se i sam našao u nezgodnoj situaciji: bio je jedini vladar na svetu koji nije imao naslednika.

RAZVOD

Od tog trenutka njegov brak sa Sorajom bio je osuđen na propast. Mladi bračni par je bio izložen sve većem pritisku, od članova porodice i političara, i zaključili su da je razvod jedino rešenje. Razvod braka je objavljen 14. marta 1958. godine.

Soraja je napustila zemlju i potražila utočište u Švajcarskoj, gde su je konstantno proganjali paparaci. Prozvali su je "princezom tužnog pogleda".

Šah joj je dozvolio da živi komforno. Putovala je u Rim, Minhen i Pariz, gde je postala ikona i vrlo omiljena u viskom društvu. Nosila je glamuroznu odeći i razmetala se draguljima. 1980-ih tokom revolucije kada je Iran smanjio svoje prihode, prodala je veći deo svojih dragulja.

Umrla je 2001. godine u Parizu, 21 godinu nakon šaha. Brat Bidžan je bio njen naslednik. Kada je on umro celo bogatstvo je pripalo Nemačkoj, piše Daily Mail.

BILA JE GLUMICA

Nakon razvoda, Soraja je živjela u Francuskoj gde je kratko bila glumica. Tamo je upoznala i italijanskog reditelja Franca Indovine i bila mu je družbenica. Kada je on 1972. godine poginuo u avionskoj nesreći, pala je u depresiju.

Godine 1979. Soraja je pisala svom bivšem suprugu šahu u Panamu. On je umirao od raka. Napisala mu je da želi da ga vidi i da ga još voli. On joj je odgovorio da je ganut pismom, da je još voli i da želi da je vidi, ali da njegova žena Farah ne sme biti prisutna.

Ugovoreno je bilo da se Soraja i šah sretnu u Egiptu, ali je on pre toga umro. Soraja je umrla u Parizu sa 69 godina i uzrok smrti je ostao nepoznat.

Bidžan je nakon njene smrti rekao kako sada nema više s kim da razgovara. On je umro nedelju dana kasnije. Kasnije su jedne novine tvrdile da su Soraja i Bidžan bili ubijeni. Njena imovina je prodata na aukciji u Parizu za više od 8,3 miliona dolara.

TREĆA ŽENA JE ŠAHU RODILA ČETVORO DECE

Mohamed Reza Pahlavi je bio poslednji iranski šah. Rođen je 1919. godine u Teheranu, a umro je 1980. godine u Kairu. Zemlju je napustio 1979. godine nakon revolucije izazvane nezadovoljstvom mase, ali i uticaja muslimana šijita.

Kada je u martu 1979. referendumom izglasana Islamska Republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala. Nakon što se rastao od Soraye šah je oženio Farah Dibu. Imali su četvero dece, dve ćerke i dva sina.

(Telegraf.rs/24sata.hr/cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA