≫ 

Ova dama već godinama gradi kuće za siromašne ljude u svojoj zemlji: Koriste stare flaše, a onda od njih pravi čuda (FOTO)

Jednom prilikom se pojavila na vratima svog doma u Santa Kruzu sa gomilom praznih flaša. Kada ju je video sa njima, njen muž joj je rekao da ima dovoljno flaša da sagradi kuću

  • 1

Čovečanstvo se suočava sa mnogo naizgled nerešivih problema. Ratovi, siromaštvo, glad i zagađenje životne sredine su samo neki od njih. Ipak, od nečega se mora početi, pa je na nama da damo svoj mali doprinos poboljšanju uslova za život ljudi na našoj planeti. Jedna žena iz Bolivije je ozbiljno shvatila ovu filozofiju.

Njeno ime je Ingrid Vaka Dijez i po profesiji je advokat. Poslednjih godina, međutim, ona se verovatno više bavi arhitekturom i građevinarstvom budući da veliki deo svog vremena koristi za zidanje kuća od iskorišćenih flaša, sa ciljem da najugroženiji slojevi stanovništva u njima pronađu svoj dom. Ingrid nikada nije planirala da se bavi ovim poslom, ali je splet okolnosti doveo do preokreta u njenom životu.

Naime, kao osoba koja je zainteresovana za očuvanje životne sredine ona je učestvovala u različitim akcijama čišćenja grada. Jednom prilikom se pojavila na vratima svog doma u Santa Kruzu sa gomilom praznih flaša. Kada ju je video sa njima, njen muž joj je rekao da ima dovoljno flaša da sagradi kuću! Ingrid je njegovu šalu shvatila ozbiljno i odlučila je da stvarno pokuša da uradi tako nešto.

Ideja njenog projekta je bila da na ovaj način pruži mnogim siromašnim porodicama krov nad glavom. Ekonomska situacija u Boliviji nije nimalo ružičasta. Neki podaci govore da više od pola stanovnika ove zemlje živi u siromaštvu. Mnogi nemaju novca za plac i materijal za zidanje i prinuđeni su da žive u neuglednim udžericama. Kuće od flaša možda nisu trajno rešenje za njih, ali su svakako korak napred.

Verovatno vas zanima kako je uopšte moguće napraviti kuću od starih flaša. Otkrićemo vam istinu da nema neke velike nauke u vezi sa tim. Naime, flaše treba napuniti peskom i šljunkom i iskoristiti na isti način kao cigle tokom zidanja. Jedini problem je što je potrebno baš dosta flaša, čak 36.000 za kuću površine 170 kvadratnih metara.

Ingrid je pošlo za rukom da napravi neverovatnih 300 takvih kuća! Naravno, ona je imala uz sebe pomagače koje je obučila da zidaju na ovaj način. Oni su zajedno usrećili mnoge porodice, a istovremeno i reciklirali stare flaše koje bi samo pravile đubre u njihovom gradu.

Ingrid zaista zaslužuje sve pohvale za ovaj poduhvat, a njena humanost i hrabrost pred izazovima su dobra inspiracija za sve one koji žele da svet učine boljim mestom za život.

VIDEO: Dok neki grade budale ruše... sebi na glavu

(Telegraf.rs/citymagazine.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Crni

    4. maj 2019 | 12:41

    Kad prolazite obratite pažnju na kuću od staklenih flaša u Jelen dolu kod Čačka s desne strane prema Užicu.Jedinstveno i prelepo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA