Princeza Aiko je jedino dete novog japanskog cara: Maltretirali su je u školi, a zbog nje je država htela da menja tradiciju (FOTO)

Na njenom osmom rođendanu je otkriveno da je veoma telentovana za kaligrafiju, preskakanje konopca, sviranje klavira, violine i pisanje poezije

  • 3

Japanska carska porodica se tokom ove nedelje našla u centru pažnje zbog dva važna događaja. Car Akihito je abdicirao i povukao se prestola, pa je tron prepustio najstarijem sinu caru Naruhitu, koji je novu poziciju preuzeo 1. maja. Od tog trenutka svetski mediji neprestano pišu o ovoj porodici, a u centru pažnje se našla i princeza Aiko, jedino dete novog japanskog cara Naruhita i carice Masako.

Rođena je 1. decembra 2001. godine u bolnici u carskoj paliti u Tokiju. Sa njenim rođenjem je prekinuta tradicija, pa su joj roditelji izabrali ime, a ne car, odnosno njen deda.

Njeno lično ime je ispisano znakovima za reč "ljubav" i "dete", i znači osoba koja voli druge. Princeza takođe ima i carsko ime, princeza Toši, što znači osoba koja poštuje druge.

Ona je svoje školovanje počela u vrtiću Gakušin 3. aprila 2006. godine. Vrtić je napustila 15. marta 2008. godine, a 2014. se upisala u srednju školu.

Na njenom osmom rođendanu je otkriveno da je veoma telentovana za kaligrafiju, preskakanje konopca, sviranje klavira, violine i pisanje poezije.

Početkom marta 2010. godine, Aiko je počela da izostaje iz škole jer se nije slagala sa drugim devojkama i zbog toga što su je drugovi maltretirali.

Foto: Profimedia

Aiko se vratila u školu 2. maja 2010. godine. Tada je viši zvaničnik palate rekao da će princeza pohađati ograničen broj časova u pranji majke, a sve po savetu porodičnog lekara.

U novembru 2011. godine, Aiko je završila u bolnici zbog upale pluća.

Kada su njene javne aktivnosti u pitanju, ona je posetila izložbu povodom 150. godišnjice japansko-italijanskih odnosa 5. aprila 2016. godine u Tokijskom muzeju.

Od 16. godine prati svoje roditelje na javnim nastupima. Na leto 2018. godine, po prvi put je putovala u inostranstvo kako bi pohađala letnji program na koledžu Iton.

NASLEDNICA PRESTOLA?

Zakon o carkoj kući iz 1947. godine ukinuo je japansko plemstvo. Zakon o sukcesiji u Japanu sprečava žene iz carske kuće da nasleđuju presto.

Foto: AP/Tanjug

Kada se rodila princeza Aiko, povela se debata u Japanu o tome da li treba dozvoliti ženama da nasleđuju presto i da li treba menjati zakon. Tokom istorije Japan je imao i nekoliko žena vladara, ali su njihovi naslendici uvek birani po očevoj liniji.

Stručni odbor koji je imenovan od strane vlade podneo je izveštaj 2005. godine u kome se nalazi preporuka da se izmeni zakon o nasleđivanju prestola. Tada nije navedeno kada bi odluka mogla da bude doneta.

Međutim, čitav taj proces je odložilo rođenje muškog naslednika 2006. godine, kada se rodio princ Hisahito, sin princa Fumihita i njegove žene princeze Kiko, koji je ujedno i carev jedini unuk.

Rođenje ovog malog princa obezbedilo je muškog naslednica u carskoj porodici posle 41 godine.

Aktuelni premijer Japana Šinzo Abe je u 3. januara 2007. godine najavio da će odustati od izmene zakona o nasleđivamnju prestola, pa su trenutno male šanse da će se nešto u skorije vreme promeniti.

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Лицемер

    5. maj 2019 | 17:37

    Код нас би дете политичара малтретирало све редом од министра просвете, преко директора школе, наставника, ђака па све до домара...

  • Samostalac

    5. maj 2019 | 18:37

    Talentovana za preskakanje konopca. Super, nema sta.

  • Mako

    5. maj 2019 | 19:13

    Dugo da živi i vlada slatka princeza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA