≫ 

Kraljica Elizabeta II će se odreći krune kad napuni 95 godina, a ima li sin princa Harija i Megan Markl šanse da ikada postane kralj?

Kraljica Elizabeta oborila je sve rekorde, na prestolu je već 66 godina

  • 2

Sin princa Harija i Megan Markl sedmi je u redu za tron. Dečak neće imati titulu princa, osim ako kraljica Elizabeta II ne odluči suprotno, a veliko je pitanje da li uopšte postoje ikakve šanse da novi član najpoznatije kraljevske porodice ikad zapravo bude kralj.

Kako piše "San", nije uvek bilo lako voditi evidenciju o tome ko je na redu da postane kralj ili kraljica, a linija nasleđivanja krune, kako se čini, još više će se zakomplikovati.

Kraljica Elizabeta II oborila je sve rekorde s obzirom na to da vlada već 66 godina. To znači da većina Britanaca nije tokom svog života ni videla drugog monarha na čelu Ujedinjenog Kraljevstva.

kraljevska porodica, princ čarls, princ vilijam, kejt midlton, princ hari, velika britanija Foto: Tanjug/AP

Ako kraljica abdicira, penzioniše se ili umre, kruna neće pripasti njenom mužu princu Filipu. Ona će otići u ruke njihovom najstarijem sinu princu Čarlsu.

Princ Čarls ima najduži staž naslednika u britanskoj istoriji, što znači da kada bude uzeo presto biće najstariji monarh koji preuzima krunu.

Inače, postoje glasine da će princ Čarls postati kralj mnogo ranije nego što se misli jer je kraljica navodno rekla svojim bliskim ljudima ako bude na tronu sa svojih 95 godina da će abdicirati i odreći se titule monarha i prepustiti je direktno svom sinu.

Od kad je bio dečak princ Vilijam je znao da će jednog dana da bude kralj. Već je poznat kao jedan od najaktivnijih članova kraljevske porodice, a neki fanovi čak smatraju da princ Čarls treba da odstupi i da prepusti Vilijamu da nasledi kraljicu.

Prvo dete princa Vilijama i Kejt Midlton je petogodišnji princ Džordž. Što znači da će posle oca, on biti na redu da preuzme tron.

kraljica elizabeta II, megan markl, kraljevska porodica, velika britanija Foto: Tanjug/AP

Kako pišu mediji, Kejt i Vilijam su odlučili da istinu o poreklu još malo kriju od Džordža, pa tako dečak još nije svestan kakvu će ulogu imati kad poraste. Žele da detinjstvo njihove dece bude koliko-toliko normalno.

Posle oca i brata na red doolaze princeza Šarlot i princ Lui, što je velika novina u odnosu na prethodne zakone.

Sve do 2011. godine Šarlot ne bi bila u mogućnosti da bude prestolonaslednica zato što je devojčica. Ranije su one mogle da preuzmu tron samo ukoliko ne bi bilo sinova u porodici, tako da bi Šarlot izgubila svoj red, kao što je to slučaj sa princezom Anom, kraljičinom ćerkom, koja je pala iza svog mlađeg brata Edvarda.

princeza šarlot, velika britanija, princ džordž, princ vilijam Foto: Tanjug/AP

Tek posle njih sledi princ Hari, ali ukoliko Vilijamova deca budu imala svoju decu, Hari će pasti dota deleko na listi.

To takođe znači i da sin princa Harija praktično nema skoro nikakve šanse da preuzme presto. Dečak će poneti titulu grof od Dambartona i naslediće od oca titulu vojvode od Saseksa. Vrlo je verovatno da će na tim titulama i ostati.

Pogledajte video: Cela Velika Britanija slavi: Stigla kraljevska beba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Rew

    13. maj 2019 | 08:29

    Franc Jozef je vlada 68 godina, tako da Elizabeta nije vladar sa najdužim stažom. Fale joj još 2 god. da sustigne Franju. Mada, dobro joj ide, ima fine šanse.

  • VX

    13. maj 2019 | 07:28

    Boli ih baš ona stvar,svi su materijalno obezbeđeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA