Otkriven srednjevekovni podzemni grad Saleh Abad na teritoriji Irana

Saleh Abad otkriven je pre tri godine, a pretopstavlja se da datira iz ere Ilhanidske Monarhije

  • 0

Srednjevekovni grad Saleh Abad zvanično je predstavljen tri godine nakon što je otkriven na području iranskog grada Hamadan. Na ovom teritorijama nalazilo se naseljeno mesto pre 800 godina kada je zemljom vladala Ilhanidska monarhija, prenose iranski mediji.

Ne dešava se prvi put da arheolozi iskopaju podzemni grad u Hamadanu. Na tom području su ranije otkriveni srednjevekovni gradovi Samen i Arzan Fud.

Grad Saleh Abad otkriven je pre tri godine, a arheolozi će u narednom periodu proučavati ovo nalazište kako bi prikupili što više novih informacija o životu na ovom području u srednjem veku.

Među relikvijama koje su pronađene, nalaze se komadići grnčarije iz starog islamskog perioda.

Preliminarna istraživanja pokazuju da su se u ovom antičkom gradu krili i stanovnici Hamadana za vreme Drugog svetskog rata pod naletima sovjetske vojske koja je krenula na sever.

Nažalost, velike poplave napravile su ogromne bare u ovom nalazištu koje prvo treba isprazniti, a zatim detaljno nastaviti sa istraživanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA