≫ 

Poslednji građanin Sovjetskog saveza: Kosmonaut Krikalev odleteo u svemir iz jedne zemlje, vratio se na isto mesto, ali u drugu državu (FOTO)

Sergej Krikalev proveo je u svemiru godinu dana i dva meseca u trenucima kada je njegov Sovjetski savez pucao po šavovima. Država se raspala nekoliko meseci pre nego što se vratio iz kosmosa

  • 1

Sovjetski kosmonaut i inženjer Sergej Krikalev proveo je nešto više od godinu dana u kosmosu u periodu od marta 1991. do maja 1992. godine, ne sluteći prilikom lansiranja u svemir, da će se njegova zemlja (SSSR) raspasti, odnosno da će sleteti na istu teritoriju odakle je krenuo, ali da će se ona drugačije zvati.

Krikalev i njegov kolega Anatolij Artsebarski, zajedno sa prvim britanskim astronautom Elen Šerman, otisnuli su se put kosmosa na Sovjetsku svemirsku stanicu "Mir".

Misija Krikaleva i Arstebarskog bila je da poprave kvar na stanici, dok je Šerman izabrana u okviru britanskog projekta Judo, za sprovođenje eksperimenata o životu u svemiru.

Britanka se vratila na Zemlju osam dana kasnije, napustivši ruske kolege, a posle pet meseci vratio se i Artsebarski.

Sergeju Krikalevu nije tada želeo da napusti svemir, pošto je bio istreniran i obučen za dugotrajne letove u Zemljinoj orbiti. Dve godine ranije, Krikalev je proveo 152 dana u svemirskoj stanici "Mir". Tadašnja njegova misija proglašena je najdužom u svemiru.

Dok je Krikalov bio 300 kilometara iznad Zemljinog tla i nije imao pojma šta se dešava dole, da je njegov Sovjetski savez tonuo u ponor, a ubrzo se i raspao.

U avgustu 1991. godine pokušan je državni udar usmeren protiv tadašnjeg predsednika Mihaila Gorbačova. Velika država tada je bila snažno poljuljana, a nedugo potom se i raspala.

Do kraja godine sve sovjetske republike proglasile su nezavisnost, a Gorbačov se povukao kako bi otvorio put novom predsedniku zemlje sa novim imenom - Rusija.

Ruski kosmonaut: Sergej Krikalev Poslednji Sovjet Sergej Krikalev; Foto: Tanjug/AP

Pad Sovjetskog saveza stavio je na iskušenja i naredne svemirske misije kosmonauta sa teritorije Rusije. Kosmodrom Baikonur iz kog su se kosmonauti lansirali u svemir pripao je nezavinsom Kazahstanu, pošto se i nalazio na toj teritoriji pre raspada zemlje.

Moskva je pregovarala sa Kazahstanom i uspostavila dogovor da će u svemir leteti prvi kazahstanski kosmonaut u zamenu za to da Rusi i dalje koriste ovaj kosmodrom.

Međutim, novi kosmonauti, uglavnom Kazahstanci i Austrijanci, nisu bili dovoljno kvalifikovani da zamene Krikaleva.

Popularni kosmonaut punio je stupce tadašnje štampe koja je u superlativima i sa poštovanjem pisala o njemu.

- Ljudska rasa je poslala svog sina na zvezde da ispuni zadatke - bio je naslov lista Komsomolskaja Pravda.

Krikalev je u svemiru boravio od marta 1991. do maja 1992. godine, proveo je 311 dana, a redovno se čuo preko predajnika sa suprugom Elenom koja je radila u kontrolnoj misiji svemirskih brodova. Na svemirskoj stanici redovno je dobijao vesti o stanju u zemlji, a ostaće upamćen i po nadimku koji je stekao - "poslednji građanina Sovjetskog saveza".

Kada se spustio na Zemlju na istu teritoriju odakle je poleteo, našao se u novoj državi koja u vreme njegovog odlaska nije postojala, sve je bilo drugačije, a čak je i njegov rodni Lenjingrad promenio ime u Sankt Peterburg.

Ruski kosmonaut: Sergej Krikalev Sergej Krikalev; Foto: Profimedia/AFP

Kada su ga novinari pitali šta misli o svemu tome i šta ga je najviše iznenadilo, on im je jednostavno odgovorio.

- Šta me najviše iznenađuje? Prvo, Zemlja je bila tamna, a sad je bela. Zima je stigla, a pre toga je bilo leto. Sada, sve počinje da cveta i da se budi. To je najimpresivnija promena koju možete videti iz svemira - rekao je Krikalev i dodao da je bio zabrinut za porodicu i prijatelje.

Legendarni sovjetski kosmonaut penzionisao se 2007. godine, a u njegovoj biografiji ostaće upamćeno da je ukupno u svemiru proveo više od 800 dana, što ga je svrstalo na treće mesto na listi kosmonauta koji su najduže bili u kosmosu.

VIDEO: Ruski kosmonaut, Jurij Baturin, rekao da zemlja ima oblik kofera

(Telegraf.rs/Amusingplanet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA