Putin pokazao pande kineskom predsedniku, a njihove reakcije su rekle sve: "One nam izmame osmeh" (FOTO) (VIDEO)

Dve džinovske pande - mužjak Ru Ji koji 30. jula puni tri godine i ženka po imenu Ding Ding koja je godinu i jedan dan mlađa od njega - stigle su iz Kine u aprilu, a od tada su bili u preventivnom karantinu

  • 1

Nakon zvaničnih razgovora u Kremlju, ruski presednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping otišli su u moskovski zoološki vrt kako bi videli dve pande koje je Kina dala Rusiji kao "znak poštovanja i poverenja".

Pande spadaju u ugrožene životinje i u Kini se na njih gleda kao na nacionalno blago. Rusija je tako postala jedna od 18 zemljama na svetu koje su domaćini ovim životinjama.

- Kada govorimo o pandama na našim licima se pojavi osmeh - rekao je Putin novinarima na pres konferenciji održanoj u sredu.

Ruski predsednik se zahvalio kineskom kolegi na "prijateljskom gestu" jer je ove životinje poslao u Moskvu. To je, prema njegovim rečima, pokazalo da je Peking odao počast bilateralnim vezama dve države i na najbolji način ispoštovao ruske eksperte za životinje.

Dve džinovske pande - mužjak Ru Ji koji 30. jula puni tri godine i ženka po imenu Ding Ding koja je godinu i jedan dan mlađa od njega - stigle su iz Kine u aprilu, a od tada su bili u preventivnom karantinu.

Putin i Si Đinping su ih posetili u novoizgrađenom paviljonu. Oni će narednih 15 godina provesti u ruskoj prestonici, a za to vreme će ostati u vlasništvu kineske države.

panda, putin, moskva, si đinping, kina, zoo vrt Foto: Tanjug/AP

Ako uspeju da dobiju mladunče, iako je poznato da se pande nerado reprodukuju u zatočeništvu, ono će pripasti Pekingu.

- Pande izgledaju neverovatno - rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

Moskovski zoo vrt je aplicirao za pridruživanje kineskom programu za očuvanje, zaštitu i proučavanje pandi tokom 2016. godine. Razgovori su trajali tri godine, što se može smatrati dobrim rokom, s obzirom da je Finskoj i Holandiji bilo potrebno 10 i 16 godina, da pregovaraju o istom sporazumu.

Dobri politički i ekonomski odnosi između Moskve i Pekinga, sigurno su imali ključnu ulogu da ubrzaju "panda diplomatiju".

Posetioci će moći da vide pande već od danas. Moskovljanima sigurno fale pande, jer su ih poslednji put videli 2001. godine.

(Telegraf.rs/RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Aleksa

    6. jun 2019 | 14:37

    A gde su pande za Srbiju od velikog prijatelja Si Đinpinga...e izgleda da nisu baš takvi drugari....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA