≫ 

Ovako nešto sigurno niste videli: Upoznajte najčupavijeg zeca na svetu (VIDEO)

Kao što mu ime kaže, potiče iz Angore iz Turske, mada Francuzi tvrde da su ovakvi zečevi otkriveni u njihovoj zemlji

  • 1

Jedna od najstarijih vrsta pitomog, domaćeg zeca je angorski zec, a originalno poreklo vodi iz Turske. Radi se o najčupavijoj vrsti zečeva i od njega potiče čuvena angorska vuna.

Čitava priča nas vraća nazad u 18. vek, kada su se neki mornari turistički iskrcali u tursku luku po imenu Angora. Mornari su odmah zapazili šalove koje su nosile lokalne žene, upadljive po lepoti, mekoći i finoći. Pre nego što su napustili Angoru, obezbedili su nekoliko angorskih zečeva koje će poneti u Francusku.

Francuzi, međutim, tvrde da su angorski zečevi prvi put zabeleženi u Francuskoj, u Enciklopediji iz 1765. godine. Bilo kako bilo, Francuzi su prvi uočili komercijalne prednosti agorske vune i počeli da je pretvaraju u predivo. Pored njihovog mekanog i finog krzna, angorski zečevi su postali popularni ljubimci francuskih kraljevskih porodica i do kraja veka su se nastanili širom Evrope.

Postoji pet vrsta angorskog zeca. Engleska rasa je najčešće uzimani ljubimac zbog svoje neodoljive pojave.

Francuska vrsta se najčešće koristi za izradu prediva. "Džin" vrsta prepoznatljiva je zahvaljujući svojoj intenzivnoj boji, dok je "satin" poznata po raskošnom sjaju i boji.

Postoji još i nemačka rasa.

U zavisnosti od rase kojoj pripadaju, agorski zečevi teže između 6 i 12 kilograma. Mogu biti različitih nijansi, često istaknuto obojenih ušiju, njuške i šapa.

(Telegraf.rs/CDM)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA