Ljudi na ovom ostrvu prestaće da koriste satove: Potpisali su peticiju za bezvremensku zonu

Napolju je svakako uvek dan i nije potrebno znati koliko je tačno sati

  • 4

Ostrvo Somarei, koje se nalazi severno od Norveške, razmatra ima li uopšte još potrebu za satovima. S obzirom na to da se nalazi u Polarnom krugu, ostrvo dobija mnogo ponoćnog sunca, te se stoga mnogima koncept dana i noći čini samo kao konstrukt.

Trenutno, u letnjim mesecima kada na ostrvu sunce ne zalazi gotovo 70 dana, Somarei pokreće kampanju da službeno bude prepoznat kao prva bezvremenska zona na zemlji, rekao je Kjell Ove Hveding iz inicijative.

Napolju je svakako uvek dan i nije potrebno znati koliko je tačno sati.

- Ako živite severno od Norveške, nema smisla pričati o večeri, ili bilo kojem drugom vremenu. Uče nas da uveče idemo kući i gledamo televiziju u 21 sat. O tome uopšte ne razmišljamo. No, zašto bi večerali u 5, a ne u 10? Zašto ne bismo igrali fudbal u ponoć? - smatra Hveding.

Vrućina, Evropa, sunce, rashlađivanje, sunčan dan Foto: Tanjug/AP

Somarei ("Letnje ostrvo") nalazi se u blizini grada Tromsoa na krajnjem severu Norveške. Za oko 350 stanovnika ostrva, Sunce ne zalazi od 18. maja do 26. jula, rekao je Hveding.

Deca se stoga napolju igraju usred noći, a vlasnici kuća mogu da boje zidove noću. "Zbog ponoćnog sunca satovi su za naš suvišni", dodaje.

Hveding priznaje kako je ovo luda ideja, no lokalni stanovnici ozbiljno su ga shvatili.

- Sve više i više raspravljamo o tome kako nam satovi oduzimaju puno više vremena nego što nam ga daju - rekao je.

Kao što parovi zaključavaju brave na ograde mostova i bacaju ključ, stanovnici Somareia sada žele da okače svoje satove na most.

Međutim, ideja je sve bliže ostvarenju. Potpisana je peticija, a pre nekoliko dana Hveding ju je predstavio članu parlamenta. No, hoće li vlada u Oslu pristati? Vreme će pokazati.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    20. jun 2019 | 20:37

    Od kada smo poceli da nosimo sat izgubili smo vezu sa prirodom i instiktom osecaja za vreme,nasi preci uz pomoc prirode i njenih fenomena su nepogresivo znali vreme da koriste dok smo mi danas izgubljeni u vremenu!

  • Vreme

    20. jun 2019 | 23:02

    A u koliko h idete na posao ako ne znate koliko je sati, kad vam je zakazano kod zubara? Radite 8h ili? Kako da normalan covek funkcioniše bez znanja o vremenu. Druga prica je ako nista nije organizovano i nema posla i svako radi sta zeli kad zeli. Ako nema vremena nema ni datuma ni godina ni praznika, bukvalno nista. Bolje koristite svoje vreme nego da ga gubite

  • Čedo

    20. jun 2019 | 22:11

    Kako će znati kad počinje dnevnik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA