Najveći "masovni ubica" na Balkanu u kog stranci ne veruju: "Ne otvaraj prozor, ubiće te promaja"

Glavobolja, zubobolja ili prehlada - kriva je promaja

  • 43

Sigurno ste nekada čuli ova upozorenja: "Zatvori vrata od kuhinje, promaja je" ili "zaboravi na vrućinu, samo nemoj da otvaraš prozor, ubiće te promaja". Sajt "Slavorum" pokušao je da objasni šta je to "promaja" koja je "nedodirljivi serijski ubica" na Balkanu.

- Zvuči veoma ozbiljno? Pa, upravo ste pročitali najčešći i najvažniji zdravstveni savet na Balkanu koji smatra "promaju" najgorom pretnjom za ljudsko biće - piše "Slavorum".

Promaja bi bila "kompleksan fenomen" koja je protkala generacije i generacije na Balkanu. Bez obzira na godine, možete vrlo često Balkance čuti kako se žale zubobolju, glavobolju ili bolest člana porodice - a uzrok je promaja.

- Balkanci često ignorišu promenu godišnjih doba. Bez obzira na sezonu, promaja sedi i čeka, spremna da napadne. Ako je zima i hladno je, ne smete ni da pomišljate na to da otvorite dva ili više prozora u isto vreme jer će ući promaja, a onda neka vam je Bog u pomoći - navodi "Slavorum".

Često ćete čuti i upozorenje da vam se promaja uvlači u kosti, a onda imate reumu.

- Letnje temperature ne pomažu s obzirom na to da pretnja i dalje postoji. Pravila ostaju ista i najbolje je da nosite potkošulju koja će da vam štiti leđa od noćnog povetarca - navodi se u tekstu.

Baba Marta, sneg, zima, nevreme Foto - Ilustracija: Profimedia

Ne dajte da vas prevari 45 stepeni Celzijusovih!

- Ako spavate sa otvorenim prozorom noću, zažalićete ujutru - navodi "Slavorum".

Nešto "za preko", odeća, ćebence ili čarape uvek je poželjno imati pri ruci.

Jedan od onih koji ne veruju u "efekat promaje" je Kodi Braun koji je o ovoj temi pisao za zablogreb.hr. Braun je Amerikanac koji živi u Hrvatskoj i koji, iznerviran konstatntnim podsećanjem na promaju, piše o mitskom statusu promaje.

Kako kaže, on i njegovi prijatelji navikli su da spavaju uz otvoren prozor noću, tako da ne mogu da prihvate činjenicu da nešto može da im naškodi. Čak smatraju ove navode smešnim i misle da je u pitanju sujeverje.

Ako na Guglu ukucate "promaja" nećete naći nikakvo medicinsko obrazloženje da ona zaista utiče na zdravlje.

Pogledajte video: Ovo je definitivan dokaz da promaja hoće samo na Slovene i pravoslavce

(Telegraf.rs/Slavorum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Outsider

    30. jun 2019 | 06:30

    Nije vazno kako se "to" zove ali da pravi probleme, PRAVI. Suzen prostor u kretanju vazduha stvara tom istom vazduhu vecu brzinu i istovremeno coveku vece probleme. Ako je jos covek koji stoji na takvom mestu nepokretan i istovremeno znojav, jako strujanje vazduha HLADI SAMO TO OZNOJENO MESTO VELIKOM BRZINOM I NA TOM MESTU NA TELU NASTAJU PROBLEMI. Najvise problema moze da prouzrokuje VLAZNA KOSA ( GLAVA) ili VODA U USIMA posle kupanja. VAZDUH HLADI KRV NA TOM MESTU I IRITIRA CELO PODRUCJE DOPIRUCI CAK DO SREDNJEG UHA STO KASN8JE MOZE DA PROUZROKUJE VELIKU UPALU ,CAK I GLUVOCU. S a tim se ne treba poigravati, TO SU OPASNE STVARI. Tome se samo neobavesteni smeju i karikiraju. Ipak se PROMAJE TREBA KLONITI!

  • Vetar

    29. jun 2019 | 19:41

    Operi kosu i osuši je ispred ventilatora, provozaj se kolima sa otvorenim prozorima dok si dobro oznojan ,pogotovo po vratu, u majici mokroj od znoja sedi ispred ventilatora... par minuta, ne treba više. Pa onda piši članak o balkanskom sujeverju!

  • Rista

    29. jun 2019 | 22:41

    Predlazem da se u autobusima i tramvajima zamandale svi prozori da se neka teta ili tetka ne bi pozalila na promaju. A i broj vrata svesti samo na jedna jer hoce zug povuci i kada se dvoja vrata istovremeno otvore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA