• 1

Nismo ni svesni koliko modna industrija zagađuje vazduh više od svih aviona i brodova zajedno

Stvari bi mogle dodatno da se zakomplikuju do 2050. godine

  • 1

Ako ste pomislili da brodovi i avioni utiču na veliko zagađenje vazduha. U pravu ste, utiču. Međutim, više od bilo kojih brodova i aviona, na kvalitet vazduha koji udišemo utiče modna industrija.

Ukoliko se nešto ne promeni u tekstilnoj industriji, stvari bi mogle i te kako da se dodatno zakomplikuju do 2050. godine, pokazala je studija "Nova tekstilna ekonomija: Redizajniranje budućnosti mode".

Prema podacima, modna industrija stvara 1,2 milijardi tona gasova koji izazivaju efekat staklene bašte svake godine, to je više od svih brodova i aviona zajedno. Modna industrija dovodi do toga da svake godine pola miliona tona plastičnih mikrofibera završi u okeanu.

- Tekstilna industrija se najviše oslanja na neobnovljive izvore, uključujući korišćenje ulja za proizvodnju sintetike, đubrivo za uzgoj pamuka i hemikalije za proizvodnju, farbanje vlakna. Trenutno rasipni, linearni sistem je glavni uzrok ovog masivnog i sve većeg pritiska na resurse - navela je Elen Mekartur koja je tvorac studije.

Djubre, deponija

Foto: Profimedia/Alamy

Stručnjaci upozoravaju na ono što se danas zove "brza moda".

Prosečan čovek je u 2014. godini posedovao 60 odsto više komada odeće nego čovek u 2000. godini. Amerikanci su, na primer, te godine kupili pet puta više odeće nego 1980. Te komade nose upola kraće nego one iz 2000.

Iako je pamukom zasađeno samo 2,4 odsto svetskog poljoprivrednog zemljišta, na njega se troši skoro 10 odsto svih poljoprivrednih hemikalija i 25 odsto pesticida. Sintetički polimeri, sa druge strane, se ne uzgajaju, već proizvode, a prizvodnja u vazduh ispušta azotni oksid.

Takođe, mnoge fabrike u kojima se pravi odeća, svoj otpad ispušta u reke, to je najčešće slučaj u Indoneziji i Kini.

Krajnji trošak ovog nesputanog porasta upadljive potrošnje je otpad i zagađenje. Da bi se obezbedila brza proizvodnja jeftine odeće, kompanije su otišle u ekstremne mere kako bi minimalizovale svoje troškove.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima