Nacisti su uništili selo i pobili 82 dece: Bronzane statue u njihovu čast građene su 20 godina

Do masakra je došlo 1942. godine

  • 11
Marie Uchytilova in Lidice, skulptura, nacisti, drugi svetski rat Foto: Profimedia

Drugi svetski rat je najsmrtonosniji ratni sukob u kom je umrlo između 50 i 85 miliona ljudi, a sećanje na te ljude živi kroz različite memorijalne centre i spomenike. Jedan takav nalazi se u češkom selu Lidice, nedaleko od Praga.

Bronzanu skulpturu napravila je Mari Učitilova u znak sećanja na decu koju su pobili nacisti u leto 1942. godine. Predstavljeno je 82 dece, 42 devojčice i 40 dečaka. Svi oni ubijeni su u gasnim komorama u Helmnu.

Grad je imao logor za istrebljenje koji su nacisti izgradili tokom Drugog svetskog rata. Zapravo, to je bio prvi nemački logor za masovno istrebljenje koji posebno izgrađen da bi se sprovelo etničko čišćenje.

Te godine, 10. juna, nacisti su ubili skoro sve stanovnike Lidica. To je učinjeno kao odmazda za ubistvo nacističkog zvaničnika Rajnharda Hajdriha.

Selo je potpuno uništeno, muškarci su ubijeni, a žene i deca razdvojeni i poslati u koncentracione logore.

Nakon ubistva Hajdriha, Adolf Hitler naredio je masovna ubistva širom tadašnje Čehoslovačke. 10. juna 1942. nacisti su ubili sva 173 odrasla muškarca. Žene, njih 184 i 88 dece su odvedeni. Deca su ostavljena u napuštenoj fabrici u Lodžu u Poljskoj, njih 82 odvedeno je u Helmno.

Spomenik u selu Lidice počeo je sa izgradnjom 1969. godine. Za izlivanje bronzanih statua bilo joj je potrebno 20 godina. Nakon iznenadne smrti umetnice, rad je nastavio njen suprug. Neka deca "vraćena" su svojim majkama, a trenutno 42 njih "gleda" na to mesto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    17. jul 2019 | 19:08

    Takve gasne komore je bilo i kod nas kod autokomande, nemci pobise pola sveta ,prema nikom nisu imali milosti ni prema deci ni prema nikom bas a Srbi su krivi i za te zlocine 20.veka i za Bosnu govoreci nam da smo mi genocidni narod,narod koji je najvise ispastao i stradao i koliko je dece pobijeno u Jasenovcu,Kragujevcu i na citavoj teritoriji tadasnje Jugoslavije

  • rikimil

    17. jul 2019 | 19:35

    Ovakav spomenik treba podići i u Šumarice u Kragujevcu. Genocid je kada izvedeš đake iz škole i odvedeš ih na streljanje. Nemcima ponovo zabraniti prilaz Šumaricama ,ako i malo imamo dostojanstva.

  • Dragan

    17. jul 2019 | 20:12

    Oni nisu genocidan narod? Najvece zlo Je sto bi to oni ponovo sve uradili I opet nebi niko odgovarao za zlocine. Ko upravlja evropom strasno Ali strasno. Koliko su ljudi pobili I sad tii isti fasisti evropom upravljaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA