≫ 

Ulica u Velsu je najstrmija na svetu: Ušla je u Ginisovu knjigu rekorda (VIDEO)

Dosadašnja rekorderka, ulica na Novom Zelandu, pala je na drugo mesto

  • 5
Vels, najstrmija ulica na svetu Foto: Tanjug/AP

Ginisova knjiga rekorda proglasila je krivudavu ulicu u severozapadnom Velsu najstrmijom na svetu, pa je dosadašnji rekorder, ulica na Novom Zelandu s manjim nagibom ostala na drugom.

Ulica Ffordd Pen Llech koja se nalazi u istorijskom priobalnom gradu Harleču, poznatom po srednjevekovnom dvorcu, ima nagib od 37,45 odsto u poređenju s 35 odsto koliko je imala prethodna rekorderka, novozelandska ulica Boldvin. 

"Izuzetno smo srećni što je ova ulica prepoznata kao najstrmija ulica na svetu, ne samo u Velsu, ne samo u Velikoj Britaniji, ne samo u Evropi, nego u celom svetu", rekao je Gvin Hidli, preduzetnik i istoričar arhitekture koji je stanovnik velškog gradića.

Po kriterijumima Ginisove knjige rekorda, ulica mora biti javna saobraćajnica, potpuno asfaltirana i duž nje se moraju uzdizati zgrade. Novozelandska ulica Boldvin je, nakon što je evidentirana u Ginisovoj knjizi rekorda kao najstrmija, doživela pravi turistički bum.

"Nadam se da stanovnici Harleča uživaju u novom rekordu te da će im to u grad dovesti mnoge nove ljude", rekao je Kreg Glendej, glavni i odgovorni urednik Ginisove knjige rekorda. Istovremeno su neki stanovnici novozelandske ulice izrazili zadovoljstvo jer su se "rešili dosadašnje titule najstrmije ulice na svetu".

"Aleluja", rekla je Liza Tejt-Mening za "Otago Daily Times", dodavši da su joj se turisti već "popeli na vrh glave", jer izazivaju gužve i zaviruju joj kroz prozore.

VIDEO: Novak bi isterao bicikl uz tu ulicu

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Мирослав

    18. jul 2019 | 11:24

    Дођите у Ужице у насеље Царина да видите шта је стрма улица. Има нагиб једно 60%

  • VX

    18. jul 2019 | 11:45

    Nisu oni vršljali po nekim balkanskim čukama pa da vide šta su putevi i stazice.

  • Miloš

    18. jul 2019 | 10:35

    Kako su ružni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA