Otklonjeni svi problemi: Indija lansirala raketu na Mesec (FOTO) (VIDEO)

Odbrojavanje je bilo obustavljeno prošle nedelje

  • 7
Indija lansirala raketu na Mesec Foto: Tanjug/AP

Indijska svemirska agencija izvestila je da je uspešno lansirala raketu na Mesec u misiji koja je odgođena prošlog ponedeljka nedugo pre lansiranja zbog tehničkog problema.

Raketa "Čandrajan 2", koju je izradila Indijska svemirska istraživačka agencija organizacija (ISRO), lansirana je u 14:43 po lokalnom vremenu.

Lansiranje je emitovano uživo u TV programu i na društvenim mrežama. Indijci se nadaju da će njihova misija vredna oko 150 miliona biti prva na južnom polu Meseca.

Indija lansirala raketu na Mesec Foto: Tanjug/AP

Odbrojavanje je obustavljeno pre nedelju dana, 15. jula, 56 minuta pre lansiranja, pošto je "uočen tehnički problem u sistemu lansiranja", objavila je tada ISRO.

Indijski mediji su izvestili da je krivac za odgađanje bilo curenje boce sa helijumom u kriogenični raketni motor. Kvar je u međuvremenu otklonjen.

Indija lansirala raketu na Mesec Foto: Tanjug/AP

Indija će, ako misija protekne kako je predviđeno, da postane tek četvrta zemlja koja je uspešno sletela na Zemljin prirodni satelit.

"Čandrajan 2" ili "Mesečeve kočije 2" trebalo je da budu lansirane s tropskog ostrva Andre Pradeša nakon decenija dugog razvoja i samo pet dana pre 50. obeležavanja prvog sletanja na Mesec, ali to se nije ostvarilo.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA