Arheolozi otkrili starogrčki hram i brodove pune blaga u "egipatskoj Atlantidi" Heraklionu (FOTO)

Grad Tonis-Heraklion potiče iz 8. veka pre nove ere

  • 2

Ruševine drevnog podvodnog hrama otkrivene su u drevnom potopljenom gradu Heraklionu, na severnoj obali Egipta, opisanom kao "egipatska Atlantida".

Grad potopljen pre nekih 1.200 godina, ali od njegovog otkrića 2.000. godine morski arheolozi su uložili dosta napora u istraživanje kako bi otkrili nove delove naselja.

U najnovijem otkriću, egipatski i evropski ronioci otkrili su ruševinu hrama zajedno sa nekoliko čamaca sa blagom, poput bronzanih novčića i nakita.

Koristeći sofisticirani uređaj za skeniranje, otkrili su novi deo glavnog gradskog hrama, koji je potpuno uništen.

Ostaci manjeg starogrčkog hrama datiraju iz trećeg i četvrtog veka pre nove ere, a bronzani novac potiče još od vladavine kralja Ptolomeja II (283-246. pne).

Arheolozi su takođe proširili svoj opseg istraživanja i locirali starovekovni grad Kanopus - još jedno potonulo naselje blizu Herakliona.

Pronašli su ostatke nekoliko zgrada, zajedno sa zlatnim i bronzanim novčićima, kao i nakit uključujući prstenje i minđuše.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Ministry of Antiquities (@ministry_antiquities) on

Tim veruje da artefakti potiču od dinastije Ptolemej, koja je vladala od 305. do tridesetih godina pre nove ere, a ima i primeraka koji su bili zastupljeni u vremenu neposredno pre Vizantijskog carstva.

Arheolozi su istraživali i neke od mnogih drevnih brodova za koje se zna da postoje na tom mestu. Pronašli su blago, uključujući posuđe, kovanice i nakit u jednom potpuno iskopanom brodu. Tim veruje da olupina potiče iz četvrtog veka pre Hrista.

Grad Heraklion, u kome se nalazio hram gde je Kleopatra inaugurisana, bio je jedan od najvažnijih trgovačkih centara u mediteranskom području pre nego što je nestao u sadašnjem zalivu Abukir.

Nakon što su uklonili slojeve peska i blata, ronioci su otkrili dokaze o tome koliko je ovo mesto bilo bogato.

ŠTA ZNAMO O DREVNOM GRADU HERAKLIONU?

Tonis, odnosno Heraklion (egipatska i grčka imena grada) je starovekovni grad koji je potonuo pre oko 1.200 godina.

Pre osnivanja Aleksandrije 331. godine p.n.e, grad je bio prepoznatljiv kao obavezna luka ulaska u Egipat za sve brodove koji dolaze iz grčkog sveta.

Imao je i religiozni značaj zbog Amunskog hrama, koji je igrao važnu ulogu u obredima koji su povezani sa kontinuitetom dinastije Ptolomej.

Pretpostavlja se da je grad osnovan u osmom veku pre nove ere, zadesile su ga različite prirodne katastrofe, da bi potpuno nestao u mmorskim dubinama Mediterana 800-tih godina naše ere.

Grad Tonis-Heraklion nije pronađen sve do 2.000 godine kada je inicijatiu pokrenuo Evropski institut za podvodnu arheologiju (IEASM), u režiji Franka Gođoa.

O ovom starovekovnom gradu skoro da niko nije znao. Samo pojedini spisi o njemu bili su sačuvani.

Grčki istoričar Herodot (5. vek p.n.e) govorio je o velikom hramu koji je sagrađen tamo gde je čuveni junak Herakles prvi put kročio u Egipat.

Takođe je izveštavao o Heleninoj poseti Heraklionu sa svojim ljubavnikom Parizom pre Trojanskog rata.

Više od četiri veka posle Herodotove posete Egiptu, geograf Stradon je primetio da se grad Heraklion, koji je posedovao hram Heraklesa, nalazi na istoku Kanopusa, na ušću kanopske grane Nila.

(Telegraf.rs/Dejli mejl)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Тодорић

    26. jul 2019 | 22:05

    Знало се,али није било могућности као данас.И логично је,јер је Равена била пристаниште,а сада је 7 км удаљена од обале,што би значило да је потопљено исто толико у смеру кретања воде,или нагиба осе земље.

  • Anonimni

    27. jul 2019 | 13:36

    Kad porastem bicu ronilac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA