≫ 

Ovo je najređa vrsta munje: Strašna je, dugo traje, zavlači se u kuću i progoni ljude (VIDEO)

Može biti bela, plava, crvenkasta, može da se rotira, fijuče, zviždi, da stoji ili da "juri" brzinom čoveka koji trči

  • 6

Svetleća kugla koja se lagano pomalja u slobodnom prostoru, bez jasne putanje i promenljive brzine, prava je noćna mora za svakoga ko se plaši grmljavine. Reč je o tzv. loptastoj munji, fenomenu poznatom od davnina, ali ekstremno retkom i toliko mističnom da ni fizičari ne mogu da objasne kako nastaje.

Na sve to, ova pojava nije nimalo bezazlena. Može da se desi da se loptasta munja "prošeta" pored vas na otvorenom prostoru, ali i da uđe kroz prozor, ventilaciju ili odžak u pravo vaš stan, pa i da vam se podvuče pod posteljinu. Može da ode istim putem, da naprasno iščezne ili, ono što je najopasnije, da eksplodira.

Postoje i jeziva svedočenja o pojavi loptastih munja u unutrašnjosti aviona (let Njujork - Vašington 1963. godine), ili da se ljudima zavlačila pod odeću i izazivala opekotine na koži ili ubijala svoju "žrtvu". Veruje se čak da ova prirodna pojava "progoni" ljude, a krajnje je neobično to što ona prkosi brojim zakonima prirode koje poznaju ljude. Upravo taj "upad" u zatvoreni prostor prava je enigma za naučnike.

Ona lako može da menja oblik, pa stoga prolazi kroz pukotine, i savet je da, ako je vidite napolju, zatvorite sve prozore i nikako ne dozvolite da se u kući javi promaja.

Veličina, boja, pa i "ponašanje" variraju. Može biti bela, plava, crvenkasta, može da se rotira, fijuče, zviždi, da stoji ili da "juri" brzinom čoveka koji trči. Veličine je od 3, pa sve do čak pola metra. Kada se javi u oblaku ili iznad njega, njen prečnik je znatno veći, pa posmatrači sa zemlje mogu da pomisle i da je reč o NLO.

Ono što je izvesno je da se ova munja javlja kada je nevreme i kada ima mnogo munja. O načinu njenog stvaranja postoji nekoliko hipoteza, a poslednja gledišta ukazuju na to da je reč o ugrušku pazme, koji se sastoji od smese jona gasova vazduha i molekula vode.

Na internetu se može naći mnogo snimaka loptaste munje, ali je pitanje koliko su oni autentični. O njenoj pojavi najviše saznajemo iz svedočenja onih koji su imali (ne)sreće da ovaj fenomen vide svojim očima.

DRAMATIČNA SVEDOČENJA

Kada je pre 9 godina potpuno uništena jedna kuća u Boljevcima, svi su mislili da je reč o bombi ili zalutaloj protivgradnoj raketi. Ali, za to nije bilo dokaza, pa je "krivica" pala upravo na loptastu munjukoja je, veruje se, ušla u kuću kroz odžak, eksplodirala i razorila je.

"Na kući porodice Đurđević krov ne postoji, crep se od siline udara razleteo na sve strane, središnji zid je srušen, a u podnožju odžaka cigle su se pod pritiskom razletele po dečjoj sobi. Knjige, obuća, stari kompjuter, sve što ljudi inače drže na tavanu, uništeno je", pisali su tada mediji.

Od svedočenja u svetu može da se spomene loptasta munja zabeležena u Engleskoj, koja je najpre je pokidala telefonske žice i zapalila ram prozora kroz koji je ušla u kuću, da bi na kraju uletela u kadu punu vode. Očevidac koji je hteo da se kupa tvrdio je da je voda trenutno proključala i nastavila da ključa još nekoliko minuta.

U Brizbejnu (Australija) zabeleženo je da se jedna loptasta munja podvukla pod tramvaj i zapalila motor i električne instalacije.

Često, međutim, ova pojava i neostavi nikakve posledice, ali o njenoj pojavi svedoče zapanjeni očevici.

Postoje i velike loptaste munje koje ne ostavljaju tragove oštećenja (zabeležena samo dva slučaja), ali i malene munje koje se, prema nekim svedočenjima, rado "penju" na vrh prsta ili druge šiljate predmete.

Postoje, mada retko, i loptaste munje koje poprimaju neke druge oblike, poput štapičastih.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kornjacin Vrač

    8. avgust 2019 | 22:53

    Prosle godine u ovo doba takva ista lugla mi je prosetala kroz kucu i izasla kroz prozor. Verovali ili ne istina je...

  • Predator

    8. avgust 2019 | 15:38

    Moguće da je to nekakva plazma energije verujem da svetske sile imaju topove što to ispaljuju nebi me čudilo

  • Svedok

    8. avgust 2019 | 17:43

    Videh je pre 20-ak godina u Donjem Milanovcu..misterioNo i jezivo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA