Naučnik napravio drevnu veknu hleba od kvasca starog 4.500 godina (FOTO)

Šejmus Blekli je sarađivao sa egiptologom i mikrobiologom da bi uspeo da dobije dovoljno veliki uzorak kvasca

  • 0

Kulinarstvo je i umetnost i nauka, a ako ste fizičar koji ima u rukama kvasac star oko 4.500 godina, onda može da bude i lekcija iz istorije. Šejmus Blekli, naučnik i dizajner video-igrica, nedavno je napravio veknu hleba koristeći drevni kvasac pronađen u komadu egipatske grnčarije. Da li treba reći da je njegovo kulinarsko putešestvije odmah postalo viralno.

Blekli je sarađivao sa egiptologom i mikrobiologom da bi uspeo da dobije dovoljno veliki uzorak kvasca. On je na Tviteru objasnio da je kvasac "uzgojen" iz pora drevnih keramičkih posuda koje su nekada korišćene sa pravljenje piva i hleba. Godinu dana trebalo je Blekliju i njegovim kolegama da sakupe uzorke sa posuda i prostudiraju mikroorganizme iz njih.

 

Blekli je napisao da je sve uzorke predao kolegi, osim jednog. On je sterilisao uzorak, "hranio" ga i kultivisao u kvasac s kojim je moglo da se radi. Kombinovao je kvasac i drevna, organska zrna žitarica, dodao malo vode i nerafinisano maslinovo ulje i stvorio drevno kiselo testo u 21. veku.

 

- Aroma ovog kvasca nije nalik bilo čemu što sam do sada okusio - napisao je Blekli. - Aroma je neverovatna i nova, mnogo je slađe i bogatije od testa na koje smo navikli. Kad se ohladi, degustiraćemo!

Na vrhu je urezao hijeroglif koji označava veknu hleba, odajući tako počast egipatskim korenima hleba.

 

- Korica je lagana i vazdušasta, a aroma i ukus neverovatni - napisao je Blekli, kog su prozvali da je možda bio malo pristrasan jer je on u ovom slučaju bio kulinar.

(Telegraf.rs / Izvor: cbsnews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA