• 1

Napitak koji je imao božanski status: Napravljeno pivo po receptu starih Egipćana

Pivo je bilo veoma važno radnicima u Egiptu, poput onih koji su gradili piramide u Gizi i dnevno im je bilo obezbeđeno skoro 5 litara piva

  • 1

Tri žene pronašle su inspiraciju u faraonima starog Egipta i napravile pivo koristeći recept star 5.000 godina.

Istoričarka hrane Taša Marks, pivarka Mihaela Čarls i ekspertkinja za pivo Suzan Bojl provele su šest meseci u izradi specijalnog napitka.

Uz pomoć Britanskog muzeja, trio je koristio drevne lonce i sastavio je metodologiju kako bi tačno rekreirali egipatske metode varenja.

Pivo je bilo veoma važno radnicima u Egiptu, poput onih koji su gradili piramide u Gizi i dnevno im je bilo obezbeđeno skoro 5 litara piva.

Egyptian, Egipat, egipćani

Foto-ilustracija: Pixabay

Marks je objasnila da su drevni Egipćani proizvodili i konzumirali ogromne količine piva.

- Pivo je bilo toliko važno da je tretirano kao vrsta hrane. Pilo se svakodnevno i u velikim količinama na verskim svetkovinama i slavljima. Iako je davano i radnicima, i dalje je imalo božanski status, sa nekoliko bogova i boginja koji su dovođeni u vezu sa njim - istakla je ona.

Čarls je koristila himnu Ninkasi, egipatske boginje piva, kao smernice. Tehnika je daleko jednostavnija od modernih metoda varenja.

- U egipatskim galerijama Britanskog muzeja možete videti modele iskopane iz grobnica koji prikazuju drvene figure pivara kako cede kašu kroz krpu u keramičke posude. Ovaj vizuelni trag doveo nas je do upotrebe dvostepene kaše (mešavina mekinja i vrele vode), koju smo potom ostavili da fermentira u posudi u kojoj se nalazi kvasac. Prednost dvostepene kaše je njena jednostavnost - rekla je Čarls.

Drevni egipatski postupak koristio je zrno u hladnoj vodi, a odvojeno u toploj vodi, koje se kombinuje za fermentaciju.

Zanatsko pivo, kraft

Foto: Shutterstock

- U savremenom varenju celo zrno se prerađuje u jednoj smesi u vrlo uskom temperaturnom prozoru - dodala je Marks.

Koristile su keramičku posudu za oponašanje terakotskih saksija Starog kraljevstva. Trebalo im je dva dana da fermentiraju, a pivari su napravili dve serije.

Jedna, u kojoj nije bilo dodataka i druga sa pistaćima, laticama ruže, kuminom, korijanderom i susamom - sastojci kojima su stari Egipćani imali pristup.

Pivo za sada ne može da se kupi, ali tim planira nove projekte.

- U bliskoj budućnosti moći ćemo da popijemo ovo pivo, sigurni smo - zaključile su one.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • febo

    A ja kad kazem mojoj zeni da mogu da pijem pivo,jer nije alkohol,ona vristi,sad se dokazalo bez razloga

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima