• 1

Napitak koji je imao božanski status: Napravljeno pivo po receptu starih Egipćana

Pivo je bilo veoma važno radnicima u Egiptu, poput onih koji su gradili piramide u Gizi i dnevno im je bilo obezbeđeno skoro 5 litara piva

  • 1

Tri žene pronašle su inspiraciju u faraonima starog Egipta i napravile pivo koristeći recept star 5.000 godina.

Istoričarka hrane Taša Marks, pivarka Mihaela Čarls i ekspertkinja za pivo Suzan Bojl provele su šest meseci u izradi specijalnog napitka.

Uz pomoć Britanskog muzeja, trio je koristio drevne lonce i sastavio je metodologiju kako bi tačno rekreirali egipatske metode varenja.

Pivo je bilo veoma važno radnicima u Egiptu, poput onih koji su gradili piramide u Gizi i dnevno im je bilo obezbeđeno skoro 5 litara piva.

Egyptian, Egipat, egipćani

Foto-ilustracija: Pixabay

Marks je objasnila da su drevni Egipćani proizvodili i konzumirali ogromne količine piva.

- Pivo je bilo toliko važno da je tretirano kao vrsta hrane. Pilo se svakodnevno i u velikim količinama na verskim svetkovinama i slavljima. Iako je davano i radnicima, i dalje je imalo božanski status, sa nekoliko bogova i boginja koji su dovođeni u vezu sa njim - istakla je ona.

Čarls je koristila himnu Ninkasi, egipatske boginje piva, kao smernice. Tehnika je daleko jednostavnija od modernih metoda varenja.

- U egipatskim galerijama Britanskog muzeja možete videti modele iskopane iz grobnica koji prikazuju drvene figure pivara kako cede kašu kroz krpu u keramičke posude. Ovaj vizuelni trag doveo nas je do upotrebe dvostepene kaše (mešavina mekinja i vrele vode), koju smo potom ostavili da fermentira u posudi u kojoj se nalazi kvasac. Prednost dvostepene kaše je njena jednostavnost - rekla je Čarls.

Drevni egipatski postupak koristio je zrno u hladnoj vodi, a odvojeno u toploj vodi, koje se kombinuje za fermentaciju.

Zanatsko pivo, kraft

Foto: Shutterstock

- U savremenom varenju celo zrno se prerađuje u jednoj smesi u vrlo uskom temperaturnom prozoru - dodala je Marks.

Koristile su keramičku posudu za oponašanje terakotskih saksija Starog kraljevstva. Trebalo im je dva dana da fermentiraju, a pivari su napravili dve serije.

Jedna, u kojoj nije bilo dodataka i druga sa pistaćima, laticama ruže, kuminom, korijanderom i susamom - sastojci kojima su stari Egipćani imali pristup.

Pivo za sada ne može da se kupi, ali tim planira nove projekte.

- U bliskoj budućnosti moći ćemo da popijemo ovo pivo, sigurni smo - zaključile su one.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • febo

    A ja kad kazem mojoj zeni da mogu da pijem pivo,jer nije alkohol,ona vristi,sad se dokazalo bez razloga

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima