• 10

Najsurovija sprava za mučenje i dalje se nalazi u zatvoru u Zenici (VIDEO)

Ovu spravu zovu i "Isusov obruč"

  • 10

U Kaznenopropravnom zavodu u Zenici, kroz koji su prošla mnoga poznata lica, od Ive Andrića do Gavrila Principa, i dalje postoji najsurovija sprava za mučenje.

Zatvor u Zenici otvoren je još za vreme Austro-Ugarske, a gradio se u više faza od 1886. do 1904. godine, piše "Dnevni avaz". Rekordan broj osuđenika zabeležen je 1906. godine, čak 1.000.

Tokom Drugog svetskog rata, ovde su mnogi osuđenici mučeni i ubijeni. Upravitelji zatvora čak su angažirali majstore kako bi izradili spravu za mučenje. Prema nekim zapisima, izvesni Plohović iz Istre osmislio je najsuroviju spravu za mučenje, poznatu kao “isusovača”. Zvali su je još i “Isusov obruč”.

Gvozdeni mali okovi, koji na prvi pogled izgledaju bezazleno, postavljeni su u male prostorije u podrumu samice. Muke u “isusovači” bile su neizdržive. Osuđenik je morao čučnuti, provući ruke između nogu i uhvatiti se prstima za pete. Stražari bi mu potom ruke i noge vezali za alke.

U prvih nekoliko minuta nesretnik ne bi osećao bol. Ubrzo bi se javila i jaka bol u stomaku i zglobovima. Usledio bi jak pritisak krvi u lice, oči i usta. Kad bi se učinilo da ne može biti gore, stravična bol zaparala bi kičmu. I tada su ljudi uglavnom gubili svest. Ovo mučenje, koje su nazivali vešanje na tlu, skoro niko nije mogao izdržati duže od 20 minuta.

Zatvorski čuvari rekli su za "Dnevni avaz" da u ćelijama s “isusovačama” tada nije bilo vode i kupatila, što je uvedeno tek 1976. godine.

Podrumske prostorije sada se ne koriste, ali postoji ideja da se tu napravi muzej. To je još uvek samo ideja jer je, pre svega, važno rešiti pitanje sigurnosti posetilaca.

Prema nekim mitskim pričama, div Franc Štift jedini je osuđenik koji je duže od 20 minuta izdržao na “isusovači”. Nakon pola sata u obručima, Franc je naglo povukao okove i čeličnu halku, navodno, iščupao iz zida.

Pogledajte video: Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(Telegraf.rs/Avaz.ba)

Komentari

  • Snu

    Najsurovija sprava za mucenje je zena,ne plasim sete sprave iz zatvora..

  • 😵

    Jao brale katastrofa biblijskih razmjera brale katastrofa nema veće brale meni moj burazer bio u tvorzi brale i prijatelj mi bio u spuž brale znači i komšija isto i drugi komsija moj prijatelj brale bijo brale u spuz brale drugi mi drug bio u CZ brale katastrofa brale bog im pomoć brale razumete li vi to brale znači ni krivi ni duzni brale namešteno svima brale užas. Zbog par kesica brale u četiri zida brale katastrofa brale

  • VV

    E ovo je prava sprava za kaznu ubice djece i za pedofile

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima