Kako se "Srebrna kraljica" iz visokog društva zaljubila u srpskog lekara, koji se obesio zbog nje

Rođena je u Misuriju 1859. godine u porodici koja je posedovala ogromno imanje, robove i bila vlasnik jedne prodavnice

  • 1
Susanna Bransford Emery Holmes Delitch Engalitcheff Foto: Park City Historical Society & Museum, Raye C. Ringholz

Bila je elegantna, romantična, postavljala je nove granice u društvu. Nosila je predivnu odeću i nakit, posećivala raskalašne zabave, putovala svetom. Udavala se četiri puta, plesala sa princom od Velsa, bila veoma bogata. Ona je bila "srebrna kraljica" iz Jute i njeno ime je Suzana Egerija Bransford Emeri Holms Delić Engalitčef.

O njenom životu nije poznato mnogo toga. Iako se može reći da je bila uspešna poslovna žena, koja je, iako je karijeru započela kao krojačica, završila sa ogromnim bogatstvom, daleko zanimljiviji je njen privatan život koji je bio uzburkan ljubavnim aferama. Na njenom spisku muževa nalazi se i jedan Srbin.

Rođena je u Misuriju 1859. godine u porodici koja je posedovala ogromno imanje, robove i Bila vlasnik jedne prodavnice. Kada je izbio Građanski rat, njen otac je zarobljen, a na kraju rata, kada su napustili Misuri, svoj novi dom su potražili u zlatnim poljima Kalifornije. Ipak, tamo nisu uspeli, te su se preselili u Jutu gde su živeli njihovi prijatelji i rodbina.

U Park Sitiju radila je kao krojačica. Tada je upoznala zgodnog i veoma popularnog upravnika pošte Albiona Emerija. Bio je 13 godina stariji od nje, ali to nije bilo važno. Zaljubili su se jedno u drugo i ubrzo venčali.

Susanna Bransford Emery Holmes Delitch Engalitcheff Foto: uen.org

Mladi bračni par postao je delimični vlasnik rudnika "Silver King" 1892. godine. Bili su veoma bogati, ali je Albion umro posle samo deset godina zajedničkog života.

Od udela u firmi nastavila je da zarađuje 1.000 dolara dnevno.

Pet godina posle Albionove smrti, upoznala je bogatog, ali starijeg Edvina Holmsa. Za njega se udala a priređeno je glamurozno venčanje u hotelu "Valdorf Atorija" u Njujorku. Sa njim je putovala po Evropi, a posle povratka u SAD kupili su čak dva imanja, jedno u Kaliforniji kako bi zimske mesece provodili u toplijim krajevima.

Postala je udovica drugi put kada je imala 66 godina. Nije prošlo mnogo vremena kada je upoznala svog trećeg supruga, Srbina, lekara iz Pariza, Radovana Nedeljkova Delića.

Bio je 30 godina mlađi od nje, a bračni problemi nastali su navodno zbog njegove ljubomore. Suzan je predložila putovanje okeanom za njega, obećavši da će sva pravna pitanja o razvodu da budu gotova po njegovom povratku. Nije se vratio. Počinio je samoubistvo na brodu.

Dok je ručala sa svojom nećakom u uglednom losanđeleskom hotelu, dobila je telegram u kom je obaveštena o njegovojh smrti. Pismo je sklopila, stavila u torbu i nastavila sa ručkom.

Susanna Bransford Emery Holmes Delitch Engalitcheff Foto: amazon.com

Inače, o njima je 1930. pisao "Njujork tajms" koji je objavio vest o venčanju koje je održano u rusko-grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Za četvrtog supruga udala se 1933. godine. Radilo se o ruskom plemiću Nikolasu Engalitčefu. Bio je njen stari poznanik koji se vratio u njen život. Umro je 1935, a nakon njegove smrti bila je sa Kalverom Šerilom sve do svoje smrti 1942. godine.

Suzana ima brojne naslednike. Njeni nećaci i dalje je zovu "Tetka Suzi"

U svojoj velikoj porodici zvali su je "Tetka Suzi". Iako je umrla 1942. godine, njeni nećaci je i dalje zovu tako. Jedna od legendi kaže da je kada je umrla u njen sanduk bilo bačeno na hiljade srebrnih novčića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA