• 2

Ronioci zatekli šokantan prizor: Olupina Titanika polako nestaje (FOTO) (VIDEO)

Prvi put u poslednjih 14 godina, organizovana je zahtevna ronilačka misija ka olupini broda "Titanik", koji više od 100 godina leži na dnu Atlantika

  • 2

Ronioci koji su imali pet zarona na ronilačkoj misiji na dubini od 3.800 metara gde leže ostaci "Nepotopljivog" (kako su svojevremeno graditelji tvrdili za "Titanik"), utvrdili su da zbog snažnih okeanskih struja, korozija od soli i bakterija koje razgrađuju gvožđe, olupina "Titanika" nestaje.

Najveće propadanje primećeno je na bočnoj strani gde su se nalazile oficirske kabine.

- Kapetanova kada za kupanje koja se jasno videla u olupini, jedna od najdražih slika među entuzijastima, sada više nije tamo - izjavio je istoričar Parks Stefenson specijalizovan za "Titanik".

Tokom ronjenja, istraživači su utvrdili i da su se na olupini broda nastanila stvorenja, što je samo po sebi vrlo zanimljivo, jer je reč o crnim dubinama u kojima su temperature na tački smrzavanja i nenormalnom pritisku, u kojima ipak napreduje život.

- Na olupini se nalaze mikrobi koji proždiru gvožđe slabeći njegovu inicijalnu strukturu... Verujemo da je to najveći faktor propadanja 'Titanika'" - kažu istraživači.

Sada proučavaju kako različite vrste metala erodiraju u dubokim atlantskim vodama, kako bi procenili koliko je vremena ostalo olupini "Titanika", upozaravajući da bi ona vremenom mogla potpuno da nestane.

"Titanik" je već više od 100 godina na dnu mora, udaljen oko 600 kilometara od obale Njufaundlenda u Kanadi posle udara u santu leda na svom prvom putovanju iz Sautemptona do Njujorka 1912. godine. Na najvećem putničkom brodu svog vremena od 2.200 osoba život je izgubilo njih 1.500.

Mesto na kojem je "Titanik" potonuo otkriveno je 1985. godine, a godinu dana kasnije organizovana je prva ronilačka misija. Filmski reditelj Džejms Kameron je 1995. godine zaronio do olupine i ti snimci su potom korišćeni u njegovom filmu "Titanik", koji je 1998. godine nagrađen sa čak 11 Oskara (bio je nominovan u 14 kategorija).

VIDEO: Da je Titanik imao ove buriće, nikad ne bi potonuo

(Telegraf.rs/Mondo)

Komentari

  • DRagutin

    Ronioci? Nisam znao da mogu da se spuste tako duboko... Do sada su se koristili roboti, zbog visokog pritiska ali evo i novih informacija 😊 !

  • Genije

    Olupinu treba osmirglati i ofarbati!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima