Stanovnici gradića Taos decenijama čuju misteriozan zvuk koji ni uređaji ne mogu da detektuju

Zvuk se jače čuje u malim i zatvorenim prostorima kao što su automobil ili kuća, što dodatno doprinosi bizarnosti cele situacije

  • 0
Grad Taos, Novo Meksiko Misteriozni zvukovi uznemiravaju stanovnike gradića Taosa; Foto: Wikimedia/Bobak Ha'Eri

Već decenijama stanovnike gradića Taos u Novom Meksiku opseda misteriozni zvuk. Reč je o neprekidnom niskofrekventnom šumu koji neki upoređuju s udaljenim zvukom rada dizel motora. Stalna izloženost ovom zvuku izaziva glavobolje, nesanicu, teskobu, pa čak i probleme s disanjem.

Iako se može čuti golim uhom, različiti uređaji za detekciju zvuka nisu uspeli da ga registriju. Štaviše, u Taos su poslati brojni istraživački timovi kako bi otkrili uzroke ovoj pojavi, ali niko nije uspeo u tom zadatku.

Šum je prvi put prijavljen ranih devedesetih godina prošlog veka, a profesor Džo Mulins sa univerziteta u Novom Meksiku otkrio je kako ga čuje dva odsto od otprilike 5.000 stanovnika Taosa. Zvuk se pojavi iznenada, vrlo je tih, a ljudi ga čuju barem jednom nedeljno.

Svedoci tvrde da se zvuk jače čuje u malim i zatvorenim prostorima kao što je automobil ili kuća što dodatno doprinosi bizarnosti cele situacije.

Grad Taos, Novo Meksiko Niko sa sigurnošću ne zna šta prouzrokuje zvuke; Foto: Wikimedia/Khlnmusa

Nedostatak stručnog objašnjenja za ovu pojavu dovela je do mnogih teorija zavere. Neki tvrde da zvuk proizvod vanzemaljske aktivnosti, što dodatno opravdavaju činjenicom kako se Taos nalazi svega 500-tinak kilometara od Rozvela u kojem je 1947. godine navodno pao neidentifikovani leteći objekt.

Drugi veruju da je šum vezan uz tajni projekat američke vojske koja je već radila ispitivanja s niskofrekventnim zvukovima u prošlosti, dok treći pretpostavljaju da je u pitanju neki prirodni fenomen, odnosno bolest organa sluha kod osoba koje ga čuju.

Novija istraživanja pretpostavljaju da Taosov šum može biti posledica dva dubokookeanska talasa iste frekvencije koji putuju u različitim smerovima.

Neobjašnjivi zvukovi nisu rezervisani samo za ovaj američki gradić – štaviše, čuju su se širom sveta. Dotični šum možete čuti u ovom snimku s Jutjuba.

(Telegraf.rs/Nationalgeographic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA