≫ 

Misteriozni slikar Milić od Mačve: Neke njegove izložbe su zabranjene, a evo šta je govorio o Srbima

Prvu samostalnu izložbu otvorio je 1. septembra te godine u Beogradu, a prvu samostalnu izložbu u inostranstvu imao je 1964. godine u Ženevi

  • 6
Milic od Macve Milić od Mačve / Foto: Wikimedia/Pidge Copetti

Jedan od najpoznatijih srpskih slikara 20. veka bio je Milić od Mačve. Pravo ime mu je bilo Milić Stanković, rođen je u Belotiću 20. oktobra 1934, a umro u Beogradu 8. decembra 2000. godine. O njegovim slikama ne zna se mnogo, često su ga smatrali misterioznim, a nedavno je dospeo ponovo u medijske naslove.

Naime, unuk poznatog i slavnog slikara ubio je rođenog brata. Bogdan Gajić (20) iz Šapca do smrti je izudarao svog starijeg brata Ignjata (24).

Milić od Mačve bio je visoko obrazovan. Srednjoškolsko obrazovanje završio je u Šabačkoj gimnaziji, a studije arhitekure je upisao u Beogradu, a potom Akademiju likovnih umetnosti gde je diplomirao 1959. godine.

Prvu samostalnu izložbu otvorio je 1. septembra te godine u Beogradu, a prvu samostalnu izložbu u inostranstvu imao je 1964. godine u Ženevi.

Na njegovim slikama dominiraju lebdeći balvani po kojima je naročito poznat, zatim užarene lopte i sante leda. Njegovi uzori u slikarstvu bili su Boš, Brojgel, Ivan Generalić i Salvador Dali, a za njegovo slikarstvo se moglo reći da je svojstvena mešavina figurativnog nadrealizma i naivne umetnosti.

Milic od Macve Printskrin: Youtube

U svom rodnom mestu, selu Belotiću, podigao je Radovan-kulu i osnovao Mačvansku slikarsku i pesničku školu.

Imao je specifičan stil odevanja: crni plašt sličaj mantiji, crnu beretku i štap nalik na vladičanski.

Milić je jednu svoju izložbu slika 1962, koja je tada bila zabranjena, posvetio Savi Šumanoviću, "od ustaškog zverinja umornog" kako on tada reče, zeto što je bio Srbin i što je svoje slike popisivao ćirilicom, koju su ustaške vlasti zabranile 1941. godine.

Hrvatska autorka Mirjana Prošić-Dvornić priznaje da je Milić bio svetski poznat akademski slikar visokog i neupitnog umetničkog nivoa, ali ga u isto vreme optužuje da je bio "etno-genetički i etimološki ekspert" koji je pokušao da dokaže, na osnovi pseudoničkih mitova, da su Srbi pranacija sveta, "pupak Evrope".

Devedesetih godina 20. veka istupai je u javnosti kao zastupnik Srpske autohtonističke škole, koja smatra da su Srbi, Sloveni i Indoevropljani autohtoni na Balkanskom poluostrvu od praistorije.

Verovao je u Teslino tajno oružje i pominjao ga u vidu pretnje. Bio je protivnik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Da podsetimo, Milić od Mačve je deda osumnjičenog Bogdana koji je uhapšen u trenutku kada je leš svog brata gurao na građevinskim kolicima.

Otac nesrećne braće je ugledni profesor i slikar Petar Gajić, koga je stravična vest o smrti jednog i hapšenju drugog sina zatekla u Beogradu gde je boravio sa suprugom.

Pogledajte video: 45 jezivih sekundi: Gura kolica u 3 ujutru nakon ubistva Ignjata Gajića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Branq

    26. avgust 2019 | 22:44

    Za to sto je bio protivnik SANU svaka mu cast,leglo za Srbiju bezvrednih egoisticnih mrcina koje nikada nista za svoju drzavu nisu uradili!

  • Bole

    27. avgust 2019 | 00:16

    Naravno da je Milic od Macve legenda Srbije i vizionar.

  • Seki

    27. avgust 2019 | 08:42

    Otac mi je bio hirurg I uspesno je operisao Milica od Macve sedamdesetih godina. Kao zahvalnost Milic je napravio njegov portret sa oreolom iznad glave. Kada mu je moj otac kucao na pisacoj masini otpusnu listu Milic je poceo da cantra sto masina ne kuca na cirilici. Bio je neprijatan. Moj otac mu je tutnuo otpusnu listu I vratio portret. Mrzeo je trovace drustva. Vreme je pokazalo da je bio u pravu. Sitne duse su doprinele nasoj zajednickoj nesreci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA