Sud odlučio: Petao Moris može da kukuriče u zoru

Papino je pojasnio da se po francuskom zakonu mora dokazati pričinjena šteta, a ona se u ovom slučaju nije mogla dokazati

  • 3
Petao Moris

Printskrin: Youtube/Loubina Média Information de l'Ile d'Oléron

Francuski sud odobrio je nastavak jutarnjeg kukurikanja petlu Morisu čije je pevanje u zoru simbol ruralne tradicije, ali je nerviralo komšije koje su ga optužile da ih prerano budi, rekao je advokat vlasnice Žulijan Papino.

Moris je pobedio tužioce i oni moraju isplatiti njegovoj vlasnici hiljadu evra odštete i kamata, kao i troškove pravnog postupka - rekao je Papino nakon što je sud objavio presudu.

Ja sam bez teksta. To je pobeda za sve ljude koji se nalaze u situaciji sličnoj mojoj. Nadam se da će im to biti pouka. Ovako će svi biti zaštićeni: i zvona i žabe. Zbog čega se ne bi doneo 'Morisov zakon' koji bi štitio sve ruralne zvukove - veselo je rekla vlasnica petla Korin Feso.

Papino je pojasnio da se po francuskom zakonu mora dokazati pričinjena šteta, a ona se u ovom slučaju nije mogla dokazati.

Ova afera počela je žalbom zbog komšijskog remećenja mira. Podneo ju je par penzionisanih poljoprivrednika kojima je smetalo Morisovo jutarnje kukurikanje u blizini njihovog letnjikovca na ostrvu Oleron na atlantskoj obali. Za nekoliko meseci Morisova neizvesna sudbina postala je simbol borbe za očuvanje francuskog ruralnog života pa se pojavio članak u "Njujork tajmsu", majice s natpisom "Let me sing" (Pustite me da pevam), kao i peticija za spas petla koja je sakupila 140.000 potpisa.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • deda Vasa

    5. septembar 2019 | 14:57

    Veganka tužila komšije zbog roštilja a ovim metuzalemima eto smeta kukurikanje pevca u ruralnom naselju. Beogradskim babama koje su rođena u nekom pripičkovcu smeta igra dece ispred zgrade jer ne mogu da izvedu svoje kućne ljubimce pse da na miru *eru. Dece je sve manje u parkovima a kučića sve više pa normalan čovek ne može da se otme utisku da svet polako ali sigurno odlazi u vražju mater.

  • Kalamiti

    5. septembar 2019 | 14:52

    Fenomenalno!!!!! ❤

  • Komsijasusjed

    5. septembar 2019 | 17:42

    Ljudi moji, kome smeta pevac u zoru, Moris... Pa onaj jadni cuko Medo, sto laje... A djecu da spomenem u tom kontekstu, bilo bi ruzno. Oni su najljepse budjenje, znak da idemo dalje, da imamo najveci potencijal na svijetu, nas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA